Ta seden dit man kommer

En arbetskollega sa till mig att hon tyckte att man ska ta seden dit man kommer, för att förtydliga detta så syfta hon på varför svenskar ska anpassa sig utefter den individ som kommer till Sverige. Nu känner jag att jag måste säga en sak angående detta eftersom jag vet att det finns en klick människor som känner detsamma men kanske inte säger det öppet.

Jag arbetar som polis i Sverige, polismyndigheterna har vissa principer att jobba utefter, vi skall upprätthålla lag och ordning och vi ska skydda och värna demokratin och rättsordningen.
I demokratin som tanke så finns det grundläggande mänskliga rättigheter (för den som inte visste) den svenska demokratin är inget undantag. Min rättighet som minoritet i Sverige skyddas av dessa lagar, lagar som jag värnar om i egenskap av människa, världsmedborgare, svensk medborgare och till yrket polis. Om jag ser till att inte bryta mot svensk lag så borde det inte finnas några hinder för mig att utöva min tro.

Jag har redan funderat över mitt yrkesval som polis. Exempelvis vid högerorienterade demonstrationer där nazister propagerar så kan ju jag inte för en sekund påstå att jag skyddar dom och deras förkastliga åsikter. Jag skyddar deras rättighet att demonstrera och sprida ett budskap, så länge de inte strider mot lagen. Detta är att värna om demokratin.
Så om en nazist uttryckligen ska få komma till tals på våra svenska gator och torg, varför kan inte jag i min lilla enskildhet få utöva min tro eller om jag så önskar i en grupp?

Så uttrycket att man ska ta seden dit man kommer är ett tankesätt som passar in under fenomenet kulturrasism. Läs om det och fundera gärna ett tag : Kulturrasism

 

Annonser
Publicerat i Mohamed. 3 Comments »

3 svar to “Ta seden dit man kommer”

 1. Galaxa Says:

  Man kan föra in ett gammalt ordspråk under ”fenomenet” (!) kulturrasism. Men man kan också välja att tolka ”ta sedan dit man kommer” som att man faktiskt är artig och inte hävdar sin rätt att göra precis som man är van från andra förhållanden, när man kommer i ett nytt sammanhang. Det är den senare tolkningen som de flesta använder och det vore synd att definiera att detta talesätt ska tillhöra rasister och odemokratiska krafter. Uttrycket ”ta seden dit man kommer” passar in i olika sammanhang beroende på vem som säger det och hur det sägs. De flesta ord kan användas i olika syften. Jag skulle tro att ordet ”polis” kan användas som ett skällsord t.ex. även om de flesta förstås inte gör det. Du får väl kolla med din arbetskollega vilken tolkning hon gör av det gamla talesättet ”man bör ta seden dit man kommer”. Har du en känsla av att hon är dubbelbottnad i sin definition, finns inget bättre sätt än att fråga. Det kanske kan få henne att tänka efter lite också.

 2. Anders Says:

  Tja.. antingen skall svenskarna anpassa sig efter dem som invandrar till Sverige, eller så skall de som invandrar anpassa sig efter Sverige.

  Det är ju f.ö. inte begränsat till Sverige.

  ”When in Rome, do as the Romans do” är en vitt spridd uppfattning.

 3. Habonne A. Says:

  Det är klart invandrare ska anpassa sig men frågan är egentligen hur mycket? Att inte skaka hand med det motsatta könet borde inte göras till ett mediafenomen, i synnerhet när det finns så mycket annat viktigt som behöver upplyftas i media. Sedan är det så att uttrycket ” ta seden dit man kommer” inte efterlevs av svenskar heller för den delen, i sånna fall skulle varje svensk som är på besök i asien gifta bort sina ungar i ringa ålder, kasta ner spädbarn från stor höjd i hopp om att få välsignelse(som i Indien) osv. men inte ser man svensken göra detta utomlands? 🙂 Varför inte, jo för att detta är inte i enlighet med han/hennes värderingar. Dags att skrota detta problemfyllda uttryck en gång för alla tycker jag för alla tar det bästa ur det land man befinner sig i och utelämnar det mindre bra man inte är i behov av/inte vill/kan ect. Och det är OK. Eller borde vara det i alla fall. No more drama!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: