Idén bakom staten Israel är en myt

 

Professor Shlomo Sands bok som behandlar ämnet myten om staten Israel, har legat på den israeliska bästsäljarlistan i hela 19 veckor. Den är på väg att översättas till en mängd andra språk. Sand grundar sitt påstående på omfattande historiska och arkeologiska bevis. Han hävdar bestämt att idén bakom staten Israels legitimitet är en myt som utformades för ca 100 år sedan. Inte nog med det, han menar också att fördrivningen av judarna år 70 e. Kr. aldrig skett. 

 

Dessutom argumenterar han mot att judar har någon historisk förbindelse till det heliga landet. Hans lösning av palestinakonflikten är att staten Israel bör avecklas. Tämligen oväntat så har hans verk inte än mött någon omfattande kritik i Israel.

 

Enligt Sand så betraktade sig judar som judar endast p.g.a. att de delade samma religion, inte för att de hade någon gemensam koppling till Israel. I slutet av 1800-talet utmanades denna idé genom uppfinnandet av tanken att judar är en etnisk grupp oberonde av religionstillhörighet. Den moderna zionistiska idén om att judar bör återvända till Israel är en helt främmande tanke i judendomen. Förut var Jerusalem en plats att längta till inte en plats man skulle bosätta sig i. Helt enkelt för att judendomen förbjuder invandring av judar innan Messias anländer.

 

Vidare menar han att judar aldrig blev utvisade från Israel. Detta grundar han på historiska bevis som pekar på att de flesta judar på den tiden var bönder som stannade kvar för att bruka sin jord.

Utan exil; hur kommer det sig att man kan finna så många judar runt om i världen?

Jo, svarar Sand, enligt romerska källor, så ökade missionerandet bland andra folkslag p.g.a den kristna konkurrensen. I synnerhet i Jemen och Nordafrika. Några århundranden senare konverterade ett helt folk nämligen khazarerna till judendomen, i vad som idag är södra Ryssland. Dessa är förfäder till ashkenazi judarna i Östeuropa.

 

Vad hände då med alla de judar som stannade kvar i Palestina?

Det lärs inte ut i israeliska skolor att de flesta av de zionistiska ledarna inklusive Ben Gurion trodde att palestiner härstammar från de ursprungliga judarna. De trodde nämligen att de kvarvarande judarna konverterade till islam. 

 

Källa: Jonnathan Cook/ http://www.informationclearinghouse.info/article21020.htm

 

/Zakaria

 

Annonser
Publicerat i Zakaria. 4 Comments »

4 svar to “Idén bakom staten Israel är en myt”

 1. Anneli Says:

  Många judar i Det Heliga Landet konverterade nog till Islam antingen av tvång eller för att kunna leva normalt, men man får inte glömma bort att det sedan ca 2000 år funnits kristna i området antingen av judisk börd eller senare invandrade sedan Romarriket antog kristendomen som statsreligion, även sedan riket delades fortsatte denna invandring från Östrom.

  Och man får inte glömma bort att dessa kristna nu förföljs o fördrivs av sina muslimska landsmän, se bara på utvecklingen i Betlehem o Östra Jerusalem med flera orter på Västbanken.

 2. THE Banana Says:

  ”….konverterade nog till….atvång eller för att kunna leva normalt……. ”

  ”……nu förföljs o fördrivs……….”

  Där träffade du huvudet på spiken med association till inläggets relevans, eller hur?

 3. Kristoffer Says:

  Kan du möjligtivs ge några belägg för dina påståenden? Jag har själv bott med kristna i Betlehem, som säger att de inte har problem med sina muslimska grannar. En kristen familj berättade att israeliska soldater några år tidigare under en belägring av staden hade kampat i närheten av deras hus och där bajsat på deras veranda. Gissningsvis är denna familj inte överförtjust i judar.

  I Östra Jerusalem (liksom i Israel och på Västbanken) byggs bostäder ENDAST FÖR JUDAR. Samtidigt avslår man icke-judars ansökningar om bygglov. Vore det okej om vi i Sverige införde en liknande policy, t.ex. att bara folk av kristen börd får bo på statlig mark?

 4. Zakaria Says:

  Anneli: Vad har det med ämnet att göra?
  Jag vet inte vilken Ulf Ekman gudstjänst du fått dessa uppgifter ifrån. Det är ett välkänt faktum att både judar och kristna levde under relativ trygghet under islamiskt styre, bla p.g.a av deras Dhimmi status. Vidare så blomstrade judisk vetenskap i det muslimska imperiet i bla Andalusien och Irak. Judarna innehade många höga ämbeten i kalifatet. Judarna under kristen överhöghet var ett skolexempel i förtryck som exempelvis inkvisitionen i Spanien samt Korsriddarnas framfart i det heliga landet. För att inte tala om alla judeprogromer runt om i europa.
  Vad beträffar att kristna skulle vara dåligt behandlade av muslimer i dagens palestina så är du helt fel ute. Kristna och Muslimer är snarare allierade i sin kamp mot ockupationen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: