Spekulationen och dess synonymer

Jag kan inte hålla mig. Jag har sedan en tid tillbaks börjat intressera mig för denna finans hysteri. Det jag alltid upplevt det hela med finansmarknaden som, både den inhemska och internationella, har visat sig stämma.

 

Det hela mina vänner är bara en enda stor bluff. Det är så skört när rådgivare, bankstyrelser, försäkringsbolag osv. gör sina små kalkyler av hur (de vill att) våra pengar kommer förvaltas. Vad som sker i USA påverkar oerhört många.

Boräntor går ner, kreditförlusterna ökar, hus står tomma. Räntan är många gånger häcklaren bakom det hela, lite om en del av räntan följer längre ner. Först bara lite om valutaspekulationer. Sverige fick kronan spekulerad av valutaspekulanten och multimiljardären George Soros, detta var år 1992 och det ledde till en svår finanskris för Sverige. Han sa några meningar och resultatet blev kaos, han sa att den svenska kronan var övervärderad, han själv tjänade massor av pengar på det och han gav sig senare på det brittiska pundet och de bägge valutorna tappade 20% i värde inom loppet av några timmar.

 

Kort om räntan. Räntan används bl.a. för att stabilisera inflationen och arbetslösheten i ett land, om ett land höjer räntan kommer utländskvaluta in i landet som stärker den egna valutan och tvärtom om räntan sänks. Ett land som USA som har en stor exportindustri vill inte ha en allt för stark valuta då det inte är bra för landets exportindustri, man höjer då räntan istället. Men detta kan leda till att investeringarna i landet minskar, då det inte blir lika förmånligt att investera för företagen i landet samtidigt som det också blir dyrare att importera varor från andra länder. Men en högre ränta kan också göra att köplusten hos medborgarna minskar då de hellre sätter pengarna på banken, vilket minskar inflationen.

Återigen mina vänner detta styrs med hjälp av spekulationer som för folk är förödande.

Att förstatliga bankerna så som Storbritanniens premiärminister Gordon Brown nu vill göra är att göra oss skattebetalare till en del i det hela (inga problem för min del om det så också förblir), men vad hände med den privata marknaden, fria marknaden? Ska staten ständigt gå in och rädda dessa finanshajar från att dra ner oss i fördärvet? Stora banker som samtalat med regeringar och varit i den absoluta toppen är idag i princip borta och ett svart hål finns kvar som de lämnat efter sig. Vad var de för något när de fanns? En bluff, en skör beräkning eller ett sätt för några att tjäna pengar på en stor fars?

 

/Mohamed

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: