Vart är V?

En av de absolut bästa filmerna jag någonsin sett är filmen ”V för vendetta”. Inte för de feta actionscenerna eller snygga sprängningar av regeringsbyggnader utan mer för orden bakom filmen.

Trots att filmen är väldigt Hollywoodpåverkad så är den ändå en radikal film för de som förstår den och förstår vart den egentligen kommer ifrån.

Men detta är inte en reklam för en film. Detta är en liknelse. Vi Sverige är nu i en scen i filmen. Vi är övervakade, vi är lurade att tro att de vi röstat fram ska rädda oss ifrån ondska, vi blir förbjudna till att använda våra demokratiska rättigheter till att protestera, de som väl protesterar blir nertystade med alla medel osv.

Så frågan är då. Var är vår V? Och när kommer han? För vi är i desperat behov av lite mänskliga rättigheter och demokrati i det här landet….

Eller är det som i slutscenen när alla drar på sig en mask och blir V? Ska vi sluta vänta på vår räddare och ta saken i egna händer?

Som en vis man vid namn Zlatan Ibrahimovic en gång sa: ”Ja, vaskamansäj?”

MVH/N

Annonser
Publicerat i Nabila. 3 Comments »

3 svar to “Vart är V?”

 1. The Banana Says:

  Movie spoilers coming along:

  V är en intressant film, för den är ovanligt djärv i manuskriptet för att vara amerikansk. Handlingen problematiserar folkets hämmade inställning kontra statens makt. In i bilden kommer en aktör, som med vad som skulle kallas ”odemokratiska” medel åstadkommer den förändring alla upplysta eftersträvat. Mindre kontroversiell blir den inte en flagrant glorifiering av en självmordsbombning illustreras som mäktigt vapen och slutgiltig lösning. Självmordet underordnas målsättningen, blir egentligen ett taktiskt
  Inslag för aktionens succé, i och med att huvudpersonen ändå är döende. Detta har retat upp konservativa debattörer, som förde samma resonemang i samband med upplösningen av ”Independence day”. När högerpolitiker gottar sig i självberöm och klappar varandras ryggar i sina forum för inbördes beundran så kommer Padmés replik i ”Revenge of the Sith” till minnes:

  – So this is how liberty dies, with thunderous applause . . .

 2. Galaxa Says:

  V för Vendetta är en bra film, men ordet ”Vendetta” är ju inget speciellt trevligt ord, tycker jag… – vedergällning och hämnd är inte min grej. V för Vendetta utgår väl från en tecknad serie som i sin tur har hämtat viss inspiration från Krutkonspirationen. Men intressanta frågeställningar blir det ju: Är två likadana resultat lika bra, oavsett hur vägen dit har varit? Hur mycket betyder arbetsmetoderna när man ska nå framgång? Är det vägen som är mödan värd eller målet som är det enda viktiga? Etc etc

  PS1. En gång fanns det en TV-serie som hette ”V”, som handlade om utomjordingar som infiltrerade mänskligheten. Där bildades också en motståndsrörelse … Kanske något att spinna vidare på? 😉

  PS2. Det står ett ”t” för mycket i rubriken. (Vart – ska väl vara ”Var”)

 3. Mifunè Says:

  Ja, de skulle se rolit ut om alla hade mask på sej. då blir det synligt hur bra dagens demokrati fungerar.han, hon, den och den… Mask på jobbet, på skolan, i affären. inte så dum tanke. Att vara anonym inte bara i protestleden men oxå i samhällsdebatten, Jag tror vi har tagit saken i egna händer, absolut,
  fresten, jäkligt bra skrivelser i metrokolumn.
  hälsningar från övre norrland


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: