”Sminkad” FRA-lag är sminkat monster – stoppa nya versionen

Gå inte på finten – justeringarna i lagen gör ingen skillnad – fortsätt säga NEJ!
 
Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  
”Kritikerna vann”, basunerar media ut nu när det ser ut som om FRA-lagen skickas på återremiss till försvarsutskottet för att kompletteras med ”integritetsgarantier”. Media drar fel slutsats. Det är bara en politisk fint mot oss medborgare. Gå inte på den. Ett sminkat monster är fortfarande ett monster.
  
  
Exakt vilka kompletteringarna i ”Lex Orwell” blir är något oklart i skrivande stund, men det som nämnts är främst att Datainspektionen ska få i uppdrag att granska FRA:s avlyssning, att en parlamentarisk kommitté också ska kontrollera den, och att formuleringarna för vad FRA får spana efter ska stramas upp. Kanske får FRA ett integritetsombud. Det sägs också att det ska bli två myndigheter, en som ger tillstånd till avlyssning och en som kontrollerar verksamheten.
  
Detta är i det stora hela ointressanta marginaljusteringar. Hela grundidén kvarstår, att FRA ska få massavlyssna människors kommunikation utan brottsmisstanke. Läsa epost och sms, lyssna på samtal, se vilka sajter vi besöker, upprätta ”sociogram” (kartor över vänkretsar). Och så vidare. Detta är lika absurt som tidigare. Det strider fortfarande mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 12. Det kommer fortfarande att skapa ett samhälle präglat av självcensur och oro. Det kommer fortfarande att göra människor rädda för att kontakta journalister om missförhållanden. Med mera…
  
Nu är det meningen att fråga ska behandlas i expressfart. Det har vissa likheter med att kuppa igenom lagen. Riksdagen kan komma att rösta igenom den sminkade FRA-övervakningen redan ikväll eller imorgon!
  
Här är epost-listan igen!  Jag föreslår att du genast skickar ett mejl till riksdagsledamöterna och påpekar att en sminkad FRA-lag inte gör någon skillnad. Vi ska inte gå på den vanliga politiska finten att de ändrar ett uselt förslag lite i kanten och så plötsligt ska vi tro att det är bra!
 
För övrigt, på
www.dnv.se/podcast finner du diverse informationsmaterial mot ”storebror” från oss på Den Nya Välfärden. Tag gärna del, och sprid. Oavsett hur det går med FRA-lagen de närmaste dagarna har kampen för den personliga integriteten bara börjat.
   
Hälsningar
  Den

     Nya

Välfärden

 

Pär Ström
Integritetsombudsman
Tankesmedjan Den Nya Välfärden

Annonser

6 svar to “”Sminkad” FRA-lag är sminkat monster – stoppa nya versionen”

 1. Ida D. Says:

  Det känns som att FRA-lagen ersätter åsiktsregistrering.
  Jag tror (kalla mig för paranoid om du vill), att avlyssningar pågår under lång tid.
  Sossarna har gjort sitt bästa att stoppa den under matta men dagens liberaler satte alla kort på bordet. Thomas Boström har bäddat för Orwell-design av vårt samhälle för flera år sedan.

 2. Jesper Says:

  Ja det är så nu.

  De fick igenom det, lite som efter den 11 september. Snabbt genomdriven lag medan folket sover och är upptaget med annat. Typ EM i fotboll som det skrivits mer om än FRA lagen.

  VAKNA Sverige. Våga ifrågasätta mer och jag VET att folket skulle rösta mot detta förslag i en folkomröstning och VI (FLOKET) MÅSTE driva på en lagändring och riva upp denna lag. Lag upphäver lag.

  We have to fight this Babylon system.

 3. Galaxa Says:

  Ida D: Håller med. Och socialdemokraternas agerande är, trots Alliansens vansinne i denna fråga, det som äcklar mig mest. Detta går ju helt i linje med SAP:s politik! Och så röstar de emot! Varför? Valtaktik, kanske?

  The Babylon system is the vampire…

 4. Ida D. Says:

  Nu ser man: Folket röstar för att själva bli av med makten!
  Vi kommer att se mer, mer och mer av maktmissbruk. När man sätter i gång med liknande lagar då är det nästa steg att FÖRBJUDA till folk att TALA om en del saker. Vi få se vilka saker ska vara förbjudna att tala om.
  man försökte det redan: I EU var det en av parlamentarikerna som gav förslag om att en del ord förbjuds på internet som t.ex. ”bomb”, etc. (Det var i SVT för några månader sedan), men förslaget skrotades bort.
  Målet är att hålla folk under koll och enorm kontroll.
  Det gör makthavarna i hela sin historia när dom är välmedvetna om att dom begår enorma misstag. Varför betalade vi 1700 poliser som ska skydda Rice när hon var på besök? Det samma är med FRA-lagen. Våra politiker ser att dom sviker folket och att systemet trampar på dom svaga. I rädsla att inte tappa balans, vill man ta över kontroll.
  Skrämmande. Röda och blåa tycker samma sak – MAKT, PENGAR. Det är enda som det hela handlar om.

 5. Daniel Says:

  Intressant tycker jag var att man fick så brottom att genomföra förändringarna i lagförslaget samma dag. Samma dag och samma tid som Sverige spelade fotboll mot Ryssland.
  Dagen efter så fylldes löpsedlarna av fotboll, samtidigt Sveriges regering röstade igenom en av de mest intigritetskränkande lagar vi någonsin har haft. Smart drag i att dämpa uppmärksamheten. Nu är de flesta svenskarnas tankar fokuserad på midsommarafton. Samtidigt planeras, debatteras Lissabonföredraget i EU.

 6. Ida D. Says:

  Lägg av Daniel! 🙂
  ”…Sveriges regering röstade igenom en av de mest intigritetskränkande lagar vi någonsin har haft…”

  Är du säker på det?

  Kolla här:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=101941
  Och här lite historia:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85siktsregistrering
  Och lite till:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Informationsbyr%C3%A5n

  Så..?
  Sverige har alltid haft överdrivit och kränkande övervakning av folket.
  FRA lagen är ”ett steg framme i utvecklingen”, va?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: