SYFTE

Betraktarens Öga startade som en organisation för 2 år sedan.

Våra mål är följande:

Betraktarens Öga vill skapa en plattform för dialog för samhället och dess invånare, att öka kunskap om islam och muslimer i hopp om att skapa förståelse och tolerans mot oliktänkande.

Vi jobbar även med följande frågor:

 • Integrations & mångfalds frågor
 • Interkulturella & interreligösa frågor kopplat till skolan.
 • Islamofobi
 • Islam & familjerätten
 • Islam & Genus
 • Islam och jihad
 • Hatbrott
 • Mångfald
 • Miljöfrågor
 • Mänskliga rättigheter
 • Hedersrelaterade brott
 • Historisk islam
 • Politisk islam
 • Profeten Mohammed, vem var han?
 • Sharia, den islamiska lagen
 • Språkkurs i arabiska

Betraktarens öga vill visa att det går att samarbeta över gränserna så länge det råder ömsesidig respekt och tolerans, och detta kan enbart ske med hjälp av kunskap! Så kort och koncist är vårt mål att öka kunskap genom dialog.

 

Vilka är Betraktarens öga 


Vi som jobbar med Betraktarens Öga, består av muslimer och icke muslimer. Det som är unikt med Betraktarens öga är att vi har medarbetare inom ett brett spektrum av yrkeskategorier: studenter, lärare, forskare, konstnärer, journalister, jurister, tolkar, vårdpersonal samt IT –tekniker. Listan är lång med olika kompetenser som är representerade i Betraktarens Öga.

Dessutom består Betraktarens Öga av representanter från olika generationer, och det som organisationen vill lyfta fram är i synnerhet den nya generationen av muslimer. Muslimer som är födda i Sverige och uppväxta med två olika kulturer och som är välförankrade i både ett västerländskt och ett muslimskt tankesätt.

 

Syftet med att starta en blogg genom Betraktarens Öga var att skapa en plattform för dialog. Att skapa en plattform för människor som vill ta del av debatten om samhällsaktuella ämnen, att kunna diskutera och utbyta åsikter med oliktänkande på en ödmjuk och respektfull nivå.

Tyvärr verkar många har missförstått bloggens syfte och ibland hamnar diskussionen som man för med varandra på sandlådenivå.

Vi vill inte se bloggens syfte missbrukas genom att det förvandlas till ett forum för pajkastning.

Ni som inte kan föra er och inte tål att människor har andra åsikter än er själva ska nog tänka till en extra gång innan ni skriver på denna blogg.

 

Många av våra läsare saknar kanske kunskap inom ett visst område/ämne och ska kunna ställa en fråga eller föra en diskussion utan att känna sig som en fördomsfull människa.

 

Det är hela syftet med bloggen och vår organisation: Öka kunskap genom DIALOG, skapa förståelse och tolerans mot olikstänkande.

 

Profeten Muhammad (saw)sade:
”Allah den högste har uppenbarat till mig att ni måste visa artighet och hjärtlighet för varandra, så att ingen av er skulle känna sig överlägsen den andre, och på så vis kränka denne.”
[Muslim]

 

Artighet och hjärtlighet är någonting vi alla bör eftersträva och jag hoppas att ni har detta i åtanken nästa gång ni vill skriva en kommentar.

 

Guds frid

 

/Mehrako

Annonser
Publicerat i Mehrako. 5 Comments »

5 svar to “SYFTE”

 1. Mehrako Says:

  Ps:
  Fick en förfrågan om varför Admin släpper igenom vissa bloggposter.
  Betraktarens Öga består av 5 skribenter och väldigt många gästskribenter, våra reguljära skribenter publicerar sina inlägg själva.
  Jag känner inte till textens innehåll i förväg.
  Jag läser däremot gästskribenternas texter eftersom jag får de skickade till mig.

  Jag har stort förtroende för de skribenter vi har valt att samarbeta med och har aldrig känt oro inför deras inlägg därav har de fått fria händer att publicera sina texter utan att jag ska godkänna de.

 2. Ida D. Says:

  Helt ny renoverad och stilig design är bara att berömma.
  Inehåll är mycket rikt och intressant liksom variation bland skribenter.
  Artikeln ovan är mycket rakt på sak och en bra presentation, Mehrako!

  PS! Jag visste inte att det finns en organisation betraktarens öga. Kul!

  Lycka till
  Ida

 3. Mehrako Says:

  Tack Ida =)

  Vi har funnits i snart 2 år och har varit ute och föreläst en hel del samt anordnat egna föreläsningar.
  Nu på söndag kommer vi att ha en föreställning med Magnus Betnér, du är varmt välkommen.
  Mailar dig info om detta.

 4. Ida D. Says:

  Jo, snällt. Jätte gärna hänger jag med.
  Bra att en organisation har sin egen blogg också. Mycket praktiskt och bekvämt har man chansen att forsätta med debatt samt att ”föreläsa skriftligt”.
  Men oavsett hur mycket man skriver, ändå känner man att det räcker inte till och att det duger inte. Varför? – Ja, för att vi möter otroligt kroniska okunskaper i samhället gällande alla dessa punkter som du har nämnt ovan (som ämnet).
  Det är otroligt viktigt att ni skriver här regelbundet, att ni möter alla dessa nyfikna människor, att ni förklarar, eller att ni motsäger en del misstankar samt ifrågasättningar. Utan detta kommer man aldrig att förstå en enda milimeter (speciellt när det gäller islam – religion som exsisterar i Europa i 1000 år men ändå är den okänd).
  Det värsta är med typer som kommer i dilog i syftet att INTE komma överrens och att missförstå allt som man skriver. Det är typer som kommer aldrig att hålla med i den minsta promille. Oavsett om ni skriver om Mona Lisas leende, universums föddelse, jordbruk eller fotboll, en del personer ska finnas här bara för att vara MOT..! För mig är det riktigt sjukt, för att det finns inte en enda människa i världen som inte kan hitta 0,0001% gemensamt med den andre. Någon tråd måste finnas.

 5. Ida D. Says:

  F.ö. Vart pingar ni era artiklar? Jag ser inte att ni skriver etiketter under och era artiklar såg jag aldrig på bloggar.se … ?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: