Sami Al-Hajj. Inte riktigt journalist, så vem fan bryr sig?

Det är många saker som är konstiga här i livet….som exempelvis att det haglade mitt i sommaren igår natt när det en vecka innan var tropiskt väder. Som att folk är rädda för min hund trots att hon är världens snällaste och aldrig någonsin skulle kunna skada en annan människa. Som att folk går runt och skriker ”HARAM!” när min brors fru och hennes vän som båda bär niqab är ute och promenerar med min hund. Som att dom kan bättre, och bara känner ett behov av att läxa upp.

 

MEN. En sak som jag har tänkt på som är GALET konstig är Sami Al-Hajj’s fall.

 

För er som inte vet så kommer här lite quick info.

 

Sami Al-Haj jobbade som kameraman på Al Jazeera. Han var ute på ett uppdrag och skulle åka över ifrån Pakistan till Afghanistan för att göra ett reportage då han vart gripen och förd till Guantanamo. Efter flera månader i fångenskap fick han skicka ett brev som han skickade till sin familj. I brevet stod ”Jag är i Guantanamo, och jag vet inte varför”.

 

Inget åtal väcktes. De ville bara att han skulle erkänna vad Al Jazeera har med Al Qaida och göra…ehh…båda börjar på Al? Det är väl det enda.

 

Och sedan efter 6½ års frihetsberövande tortyr släpptes han.

 

Sami Al-Hajj gerps inte ens av amerikanska soldater. Han var ett typiskt ”bounty hunter” fall. Amerikanerna spred strax efter 11e september ut infon på flera språk i hela Mellanöstern att den som kunde lämna över en ”Terrorist” till dom skulle få en belöning. En riktigt fin belöning också. Många nappade. Faktiskt så är majoriteten av de som sitter på Guantanamo bounty hunter-fall. Närmare bestämt ca 95% enligt Pentagons (då) hemlighetsstämplade dokument.

 

Varför börjar folk lämna över varandra då?

 

Jo, fattigdom var en stor del, även att man lämnade över fiender, folk som är skyldiga en pengar och främlingar. Sami var en av dom. Sen är väl ingen chockad över det stora antalet muslimska länder som samarbetar med USA.

 

Men det roliga är att när folk i väst gör ”pressfrihetens dag” och ”ytrrandefrihetens dag” och ”tryckfrihetens dag” är det nästan ingen i Svensk media som nämner just detta fall. Är han inte journalist? Går inte han under ”pressfrihetens” lagar? Är inte Guantanamo det värsta stället för en människa som ska skyddas under dessa ”lagar” men ingen ser en? Varför var Sverige inte med? Var han inte ”rätt sorts” journalist?

 

SVT skrev en grej om det.

 

Corren och SR skrev en grej efter att han hade släppts.

 

That’s it.

 

Varför skiljer man på Journalist och journalist egentligen?
Ska folk göra löjliga kampanjer om olika sorters ”friheter” ska det fan gälla alla. Annars är det bäst att man håller käft innan jag blir arg.

 

 

Nabila

 

 

Annonser
Publicerat i Nabila. Leave a Comment »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: