Svensk imamutbildning – Ja eller Nej?

Avsikten med att få till stånd en svensk imam utbildning har varit på tal och diskuteras än.

Syftet skall vara att integrera imamerna och de utövande muslimerna som på så sätt kan få integrerade imamer att lyssna till. Bortsett från integrationen är det en kontrollerad utbildning som garanterar att inga fanatiska imamer kan ta predikstolen i beslag och sprida extremism.

 

Lars Leijonborg som varit en av de som talat varmt om en statlig imamutbildning uppgav att en svensk imamutbildning inte har som syfte till att skapa en egen Koran tolkning.

 

Låt mig citera högskoleministern Lars Leijonborg i denna fråga, han exemplifierar varför det skulle vara bra med en svensk imamutbildning:

 

” Han exemplifierade med en församlingsmedlem som frågar ifall man ska skicka sin dotter till Mogadishu för omskärelse. Då är det bra om imamen vet att detta är olagligt. Ett av problemen i dag är nämligen att många imamer kommer till Sverige från andra länder bara för en kort tid, menade Lars Leijonborg som ansåg att det ligger i Sveriges intresse att om moderata svenska muslimer vill rekrytera en moderat imam, ska det vara möjligt.

– Så man inte tvingas rekrytera en fundamentalistisk imam som ställs till förfogande på goda ekonomiska villkor. Han medgav att frågan om kvinnliga imamer är komplicerad:

– Men om staten kommer fram till att den ska stödja en utbildning så kommer den att vara öppen för både män och kvinnor. ” Citatet taget från ett reportage i http://www.dagen.se/.

 

Om det är på dessa grunder som man vill inleda en imamutbildning så är jag mycket bekymrad. En muslimsk imam behöver inte allra först lära sig den svenska lagen. Först och främst bör en imam ha tillräckligt med kunskap om sin tro och dess grunder och sen den rätta förståelsen av att tillämpa denna tro i det samhälle denne befinner sig i och verkar inom.

Tilläggas kan också göras om att det som är förbjudet enligt svensk lag uteslutande är förbjudet inom islamisk lag. Att ha kvinnliga imamer är inte komplicerat inom islam, det har funnits kvinnor som varit lärda och inte bara imamer. Kvinnor är ett måste i spridandet och upprätthållandet av kunskap om islam och kvinnan kan många gånger uträtta mer än vad männen kan och har en given plats såsom mannen har. Vidare så står det i citatet att det ligger i Sveriges intresse att moderata muslimer vill rekrytera moderata imamer…så de slipper rekrytera fundamentalistiska imamer.

 

Låt mig fråga i vems intresse det inte ligger att inte ha en fanatisk imam eller ledare?

Enligt mig så ligger det mer i muslimernas eget intresse än bland dom som inte lever som muslimer i sin vardag. Jag personligen ser både för och nackdelar med en statlig imamutbildning samt en hel del frågeställningar som jag inte känner har tagits upp tillräckligt.

 

Tas frågan upp på felaktiga grunder? Kan det skapa en splittring där de svenska imamerna blir betraktade som the ”good guys” och de som står utanför (typ som de frikyrkliga församlingarna) per automatik blir betraktade som ”the bad guys”. Ses det som ett erkännande av imamens roll, påverkan och plats i samhället? Kan intressen komma att spelas ut mot varandra? Vem/vilka skall utbilda imamerna? Om man är rädd för att imamerna skall vara fjärrstyrda från utomsvenska krafter, vad kommer dessa svenskutbildade imamer att bli betraktade som i så fall? Hur skall det gå till rent praktiskt? Vill man ha politiska imamer eller teologiskt skolade? Frågorna är många för min del.

 

Vad är lösningen? Finns det någon lösning? Behövs det någon lösning? Finns det något att lösa?

 

/Mohamed

Annonser
Publicerat i Mohamed. 5 Comments »

5 svar to “Svensk imamutbildning – Ja eller Nej?”

 1. Tahera Hameed Shaykh Says:

  Lars.L säger:”Staten ska ju inte har någon egen Korantolkning!
  Mina funderingar:Ni har delat Stat och Kyrkan?
  I Islaam det är EN OCH SAMMA!
  :Vilka refrens ramar en Svensk utbildat”Statlig Integrerad Moderat Imam”ska ha?

 2. Mohamed Says:

  Tahera Hameed Shaykh: Jag ställer mig samma fråga.
  Om jag bortser från tanken om men svensk imamutbildning så kan vi konstatera att det bland muslimer finns olika inriktningar som folk väljer att hänge sig åt, vilken muslimsk inriktning skall utbildningen tillgodose?

  Tanken om utbildningen är säkerligen inte genomtänkt i sin helhet. Jag har svårt att se en renodlad s.k. imamutbildning genomföras i dagens Sverige.

  Om detta skall genomföras på något sätt så har jag min egen idé om hur man från statens sida skall uppnå sitt mål utan att ta sig vatten över huvudet.

 3. Ida D. Says:

  Kolla det: ”Ni har delat Stat och Kyrkan?
  — Ni..? Vilka ni? Muslimer..? :o)

  ”I Islaam det är EN OCH SAMMA!”
  — Vad menar du då? Att i islam kyrka och stat är en och samma?
  Visste du att islams religiösa byggnad kallas för moske?

 4. Ida D. Says:

  Bra artikel, Mohammed. Tack.
  Den där fråga är intressant:
  ”Vill man ha politiska imamer eller teologiskt skolade?”
  Allt ser ut som att man vill politisera islam men att samtidigt tala att man är mot kombination religion + politik.
  Väldigt konstigt.
  Man behandlar muslimer som en homogen grupp, där alla tycker, tänker på samma sätt, har samma åsikter och är helt klonade kopior. Vi kommer från olika kontinenter, har vuxit upp under olika system, omständigheter, kultur, traditioner, språk.
  Synd att vi kollektivisserades.

  På andra sidan, imamutbildning är helt OK. Det finns i alla länder där muslimer finns så varför inte i Sverige? Här bor ca halv miljon muslimer. Men tillbaka till din fråga i så fall:
  ”Vill man ha politiska imamer eller teologiskt skolade?”

 5. Mohamed Says:

  Ida: Tack Ida.

  Just det du nämner, att muslimer blir betraktade som en homogen grupp, är en förenkling av helhets bilden.

  Du skrev: ”Väldigt konstigt.”

  Men enligt mig så är det inte så konstigt, staten vinner väldigt mycket på att genomdriva en sån här idé oavsett om muslimer klumpas ihop eller inte.

  Det tråkiga är dessvärre att den som hörs mest också blir den som kommer få mest utrymme vilket är tråkigt.

  Det finns många olika muslimska röster i Sverige som det bör tas hänsyn till.

  Tack för din kommentar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: