Ocker, ränta och girighet.

Det är Han som har skapat jorden för att tjäna er; färdas då över dess vidder och livnär er av det som Han skänker er för er försörjning och [tänk på att] ni skall återuppstå för att möta Honom.” [67:15]

 Allah (swt) har givit oss enorma tillgångar och möjligheter, men uppmanar oss samtidigt att vara eftertänksamma. Inom Islam finns det några grundläggande regler, som förbud mot ränta, ocker och att inte vara giriga mot varandra.

 Vad ni lånar ut i ockersyfte för att det skall växa [i värde] på bekostnad av [andra] människors egendom, växer inte [i värde] inför Gud” [30:39]

 TROENDE Tillskansa er inte varandra egendom med orätt – inte heller [under sken av] regelrätta köpeavtal – och konkurrera inte ihjäl varandra!” [4:29]

 I ett tal av Bill Clinton 2007 i Göteborg, så förklarade han vikten i att demokratisera och utbilda kvinnorna i den tredje världen. Han menade på att de då kommer att avvakta med att bilda familj och med detta skaffar man sig färre barn, vilket gynnar befolknings-utvecklingen och bekämpningen av fattigdom. Västvärlden har många gånger lagt skulden till fattigdom på just befolkningsfrågan.

 FN rapporterade år 2000, att 1 procent av jordens befolkning äger 40 procent av alla tillgångar. 10 procent äger närmare 85 procent. Beträffande räntekarusellen så har endast 10 procent av Sveriges befolkning högre inkomstränta än utgiftränta. Denna statistik är relativt likvärdig i andra länder.

 Den kapitalistiska modellen bygger på nationers tillväxt. Man jämför förgående år med årets resultat vilket byggs på ovanpå likt räntan på räntaeffekten. George W Bush har sagt i flera tal, uppmanat befolkningen till att konsumera mer i kristider. Detta är en filosofi grundad i tillväxtmodellen, att man ska konsumera sig ur tider då landet befinner sig i depression.

Liberaler och globaliseringsförespråkare ser inget problem i att varor fraktas från andra sidan jorden till konsumenterna. Snart är ingen nation självförsörjande, tecken om detta ser man i dagens spekulation av basvarorna inom livsmedelsindustrin. De som drabbas hårdast av spekulationerna är nästan alltid de som har det sämst. Samtidigt beskyller man dem själva som problemet, brist på demokrati, fri handel eller överbefolkning…

Dagens handel och utnyttjande av billig arbetskraft, andras naturresurser är endast en ny form av imperialism. Multinationella kooperationer köper upp företag, land, tillgångar och utnyttjar människorna som billig arbetskraft i tredje världen genom frihandels avtal. De producerar varor som de själva många gånger inte har råd att köpa.

Samtidigt fokuserar man miljöfrågorna åt ett annat håll, så som den globala uppvärmningen. Med detta så uppmuntras människor till att installera nya system och köpa miljöbilar osv. Ännu ett tecken på att man ska konsumera sig ut ur krisen?

Det finns idag många forskare som ställer sig kritisk till den globala uppvärmningen. I en dokumentärfilm jag nyligen såg så läste man upp artiklar där samma falang som idag slår på trummorna såg ett hot om en istid på 70-talet. Den kurva Al Gore visade upp beträffande koldioxidens påverkan av värme sägs vara tvärt om, att värmen påverkar den ökande grad av koldioxid. Man talar endast om människans påverkan i uppvärmningen men glömmer bort att solen påverkar då den kastar ut eldliknande moln åt olika håll. Man diskuterar hur vi värmer upp våra hem, men glömmer bort havet vilket är som ett jätte element. Dessutom så visade sig att många tester, mätningar av värme har gjorts i tätbebyggda områden vilket skiljer flera grader från landsbyggden.

Hursomhelst, så kan man bli misstänksam. Precis som att beskylla fattigdom pga överbefolkning så beskylls människan att förändra hela klimatet på jorden, samtidigt som vi ska konsumera mer och fortsätta, om inte mer att frakta varor hit och dit.

 

Allah (swt) säger i Koranen:

Det är Han som har skapat himlarna och jorden i enlighet med en plan och ett syfte och när Han säger [till något]: ”Var!” är det. Hans ord är sanning. Den dag då det skall stötas i basunen, skall [det stå klart för alla att] herraväldet är Hans. Han känner allt det som är dolt för människor och det som de kan bevittna. Han är den Vise, Den som är underrättad om allt.

[6:73]

 Även då Allah (swt) har skapat universum i enlighet med en plan och ett syfte, så är det självklart bra att vara aktiv och att vara miljömedveten. Samtidigt så är det viktigt att genomskåda, använda eget förnuft och att inte alltid blint följa en linje av propaganda från elit och medier. Faktum är att Islam i sig motarbetar de krafter som jag personligen anser vara roten till miljöproblemen, dvs. ocker, ränta och girighet.

Gästskribent, Daniel Lillman

Länk till film ”Global Warming or Global Governance”:

http://video.google.com/videoplay?docid=3069943905833454241&q=global+warming+global+governance&ei=nbI6SNGXD4-8igLChMDuAw

Annonser

12 svar to “Ocker, ränta och girighet.”

 1. Linda Says:

  Hej Daniel
  Du skrev ” Även då Allah (swt) har skapat universum i enlighet med en plan och ett syfte, så är det självklart bra att vara aktiv och att vara miljömedveten. Samtidigt så är det viktigt att genomskåda, använda eget förnuft och att inte alltid blint följa en linje av propaganda från elit och medier”.
  Kan du förklara närmare vad du menar med detta och sedan undrar jag om islams syn på miljön mer konkret.
  Finns det regler för hur man ska leva mer miljömedveten inom islam?

 2. Mohamed Omar Says:

  Här finns en samling artiklar om islam och miljön, skrivna av muslimer. I senaste numret av Minaret publicerar vi intervjuer med den muslimske filosofen Seyyed Hossein Nasr. Han berör miljöfrågan.

  http://www.theamericanmuslim.org/tam.php/features/articles/environmentecology/

 3. Daniel Says:

  Mohamed, jag tror inte länken fungerar?

  Linda, jag kanske inte var tillräckligt tydlig men det är självklart att en muslim ska förvalta Allah´s (swt) skapelse på bästa möjliga sätt. Det jag ville få fram med denna artikel var att det finns en dubbelmoral i dagens miljötänkande och att det finns krafter som skor sig på andras samvete. Och grundfilosofin i dagens monetära system, så som räntan, tillväxt osv, inte är speciellt positivt i miljösamanhanget.

 4. Lars Says:

  Hur påverkar räntan miljön?
  På vilket sätt skulle samhället förändras till det bättre om räntan inte existerade?

 5. Daniel Says:

  Lars, räntan omfördelar, centraliserar kapital och tillgångar. Inom en framtid så kommer ett fåtal äga allt om ingen större förändring sker.
  Inom Islam har man en omvänd ordning, räntan är förbjuden, istället betalar man zakat, vilket är 2,5% av de tillgångar man lyckas förvalta under ett års tid, som ska ges till de som är i behov. Sedan är arvet en viktig omfördelare, den är statisk och man kan helt enkelt inte likt Wallenberg starta en familjefond som konserverar kapitalet i flera generationer för att det ska växa.

  Ekonomin är något som styr oss människor, samhällen osv. Räntan likt tillväxten är viktiga motorer i dagens ekonomi. Jag kan rekomendera en bok som jag har tagit upp under följande länk:
  http://www.alternativmedia.net/recension/pengarutan.html

 6. Linda Says:

  Länken fungerar tyvärr inte.

  Daniel, tack nu förstår jag vad du menar och håller helt med angående dubbelmoralen i dagens miljötänkande!
  Och detta går tydligt att skåda i Al Gores miljöpolitik.
  Mer om detta kan man läsa här:http://www.metro.se/se/article/2007/04/10/22/0513-45/index.xml

 7. Mohamed Omar Says:

  Länken funkade inte märkte jag. Här kan man i alla fall läsa en artikel av imam Zaid Shakir.

  För djupare studier i islams miljösyn rekommenderar jag boken Man and nature av Seyyed Hossein Nasr.

  http://newsweek.washingtonpost.com/onfaith/zaidshakir/2007/02/muslimshavemanyscripturali

 8. Poppe Says:

  Vad är alternativet för ränta?
  Är det inte svårt som muslim att undkomma ränta i dagens Sverige?
  Är det tillåtet att ta studielån?

 9. Daniel Says:

  Det är nästan omöjligt att undvika räntan idag. Jag vill helst inte vara någon ”moralpolis” och dra gränsen för den enskilde individen eller muslimen.

  Hur som helst, så finns räntan på t.ex. ca 10% av priset på alla varor du handlar, enligt Margrit Kennedy så ingår räntan upp till 70% av hyreskostnaderna på bostaden. När jag frågade en ekonom i det lokala fastighetsbolaget sa han ca 40% men de kanske räknar på olika sätt. Skatten till en månadslön / år för en arbetstagare med normallön går till räntan för statsskulden.
  Om vi ser globalt så betalar många av utvecklingsländerna mer i ränta på deras statsskuld än vad de får i form av uhjälp. Man kan se det som att vi samlar pengar till en kassa, men samtidigt så töms deras egna plånböcker pga girighet och ocker. Man skulle kunna se det som att det vi samlar in, t.ex. 1% av Sveriges BNP går till hjälp faller istället in i ett fåtals fickor.

 10. Galaxa Says:

  Ett alternativ som funkar hyfsat är ju JAK-banken, som är en medlemsbank med en verksamhet som inte bygger på räntor. Det kanske finns fler exempel?

  Vad gäller studielån: Tja, CSN har nog ingen plats vikt för sig i himlen 😉

  Och hur förhåller det sig? Är det otillåtet att både låna och låna ut med ränta?

 11. Daniel Says:

  Galaxa, JAK-banken är en mycket god tanke (har gått deras nätutbildning), samtidigt så skrapar man bara på ytan. De sedlar du håller i handen är igentligen lånade pengar, via riksbanken som ska betalas med ränta.

  Det finns andra system som också är intressanta. I Kanada har man något som kallas LET-systemet där man utför byteshandel mellan varor och tjänster via ett poängsystem.

  I grunden är all ränta förbjuden, även avgifter. Att tjäna pengar på pengar, spel om pengar, spekulation i varor och pengar. Handeln ska vara rättvis, inga ockerpriser och inga konstiga avtal som får människor på fall.

 12. Galaxa Says:

  Tack för tips om LET-systemet, Daniel. Ska ta reda på mer om det. Du hör väl av dig till mig när du startat en bank i Sverige? 🙂 ”Handeln ska vara rättvis, inga ockerpriser och inga konstiga avtal som får människor på fall.” Det låter som musik i mina öreon! Tänk om vi någonsin fick uppleva en sådan värld!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: