Justice – Stress

Musikvideon Justice Stress har det varit rabalder om i Frankrike. Filmen skildrar ett gäng ungdomar som rånar, misshandlar och praktiserar skadegörelse. Ungdomarna framställs som laglösa och kriminella. I Sverige så har det varit ganska tyst om denna musikvideo i den etablerade massmedian, medan bloggvärlden i europeiska länder valt att diskutera den ganska friskt.
Gratistidningen Metro (finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt på internet) har skrivit om denna musikvideo, om än oerhört kort.

Hur man väljer att se musikvideon är upp till var och en.

Frågan jag personligen ställer mig är vad man vill uppnå med en sån video. Nåväl, hur man väljer att se och tolka den tror jag avgörs av ens ideologiska bakgrund. Budskapet är starkt, vad som visas är starkt och väcker känslor hos de flesta skulle jag vilja tro.
Vissa väljer att se Frankrikes förorter för vad de är, exempelvis förorter liknande den som skildras i musikvideon som är ett riktigt nergånget getto. Orättvisorna och utanförskapet är katastrofalt stora i Frankrike. Kan det vara vardagsrasismen och utanförskapet som skapat dessa arga ungdomar?

Bäraren av sådana åsikter kanske också väljer att se negligerandet av dessa invånare som bidragande faktorer till att gängen känner denna totala likgiltighet och därav bedriver kaos på person och egendom.

 Högern kan med sitt ”upplysta intellekt” anse att det är ett typiskt beteende för invandrarungdomar, att det är dom som är kriminella och att deras sanna natur nu enbart skildras i en musikvideo. Det vill säga, inte särskilt genomtänkt.

 Det kan även finnas en annan syn på detta och det är det meningslösa våldet som dessa ungdomar bedriver. Konstnären kan se något vackert i denna likgiltighet ungdomarna har inför sin omgivning, musiken tillför ju sitt.

Kanske är det känslan av makt som ger dom ett rus av kontroll och att ingen har något inflytande på dem eller kan göra dem något.

 Jag har min egen uppfattning om musikvideon, se själv och bilda dig din egen om du så önskar.

 /Mohamed

Tyvärr funkar inte länken längre till videon

Artikeln i tidningen Metro: Våldsvideon som upprör Frankrike

Annonser
Publicerat i Mohamed. 5 Comments »

5 svar to “Justice – Stress”

 1. Lars Says:

  Stark video.
  Undrar om du anser att sådant beteende kan rättfärdigas p.g.a. att ungdomarna ute i förorten har haft en jobbig uppväxt?

  Personligen anser jag att budskapet i videon kan misstolkas tyvärr, att man ger folk mer näring till de fördomar de har gentemot förorten och dess ungdomar.

 2. Bengan Says:

  Tänkvärd video. Det kändes som om det fanns en tanke med slutet på videon. Att slå ner den som filmar ska kanske symbolisera att de som står vid sidan och dokumenterar till slut kommer att falla offer om inget görs i tid.

 3. Mohamed Says:

  Lars: I egenskap av utövande muslim (och mitt val av yrke) så anser jag inte att våld kan rättfärdigas pga en taskig uppväxt i förorten. Faktorerna som förklarar folks våldsamma beteende är djupare än enbart en taskig uppväxt i en förort och dessa faktorer bör man ta allvarligt på då de är ett resultat av något bristande i vårat samhälle. Det är inte normalt när småbarn och ungdomar våldför sig på sånt här sätt.

  Bengan: Intressant synsätt måste jag säga. jag själv tänkte inte ens på det. Även de som inte dokumenterar kan råka illa ut…typ de som enbart står passivt och tittar på eller enbart bara gnäller utan att göra något åt saken.

 4. Fexxe Says:

  Många bloggare har länkat till den hår videon på YouTube, videon är nere nu på grund av Copyright tjafs. här är en länk till videon på en annan sida (mycket bättre kvalitet) http://www.dailymotion.com/video/x58z2ajustice-stress-official-videomusic. Jag tycker att den här videon är sjukt bra, självklart tycker jag inte det är bra med våld, men att skildra klasshat i en musikvideo är så jävla bra!

 5. Mohamed Says:

  Fexxe:

  Freedom of speech vare väl 🙂

  Tusen tack, så folk förstår vad det är för video vi pratar om.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: