Hagee: Hitler var sänd av Gud

Det är ingen hemlighet var de flesta evangeliska samfund står i fråga om Mellanösternkonflikten. En av den mest kända evangeliska ledarna på andra sidan Atlanten, tevepredikanten och pastorn John Hagee, har väckt uppmärksamhet efter att ha sagt att nazisternas judeutrotningar (hör och häpna!) tjänade ett gudomligt syfte. Hagee, grundare av den fanatiska lobbygruppen Christians United For Israel, förklarade:”Gud sände Adolf Hitler för att hjälpa judar nå det förlovade landet.” [1]
Förintelsen var alltså Guds vilja och – Hitler Hans profet! Skrämmande tankegångar återfinns även i Hagees bok Jerusalem Countdown, där resonemanget lyder att antisemitiska förföljelser är judarnas eget fel:
”Det var judarnas, Guds utvalda folks, olydnad och uppror mot deras förbundsförpliktelse att endast tjäna den enda sanna guden, Jehova, som gav upphov till det motstånd och den förföljelse som de upplevt med början i Kanaan och som pågår än idag…” [2]
Nu är Hagee långt ifrån den ende evangeliske ledare att göra antisemitiska utfall. I förra året dog Jerry Falwell, också han känd för sitt fanatiska stöd till apartheidstaten Israel. 1979 belönades han av Israel med ett privat jetplan som tack för sitt arbete med att vinna kristet stöd för Israel [3]. Falwell – som kort efter 11 septemberattentaten hävdade att bland annat abortförespråkare och homosexuella möjliggjorde terrorattackerna genom sitt (i hans ögon) syndfulla beteende – drog sig ändå inte från att öppet påstå att Antikrist förmodligen kommer att vara jude. [4]
Det ‘ironiska’ i allt detta är att sionisterna ständigt beklagar sig över påstådd ohämmad antisemitism i Palestinarörelsens led. Nog för att viss antisemitism existerar (främst inom extremhögern), men den gör det knappast i någon större utsträckning inom Palestinarörelsen eller i Sverige, även om en absurd rapport från Forum för levande historia försöker göra annat gällande. [5] Samtidigt som allt stöd till palestinierna stämplas som antisemitism tillåts pastorer som Hagee säga att judarna bär ansvar för att de förföljts samt att folkmordet under andra världskriget var Guds vilja. Allt är okej – bara man stöder Israel.
Ironiskt är också att många kristna hyllar en stat som gör allt för att bekämpa kristen missionering. Nyligen inträffade någonting anmärkningsvärt i en stad i Israel: Efter att kristna missionärer delat ut Nya testamentet till judar uppmanade stadens vice borgmästare invånarna att överlämna materialet som de fått. Exemplaren av Nya Testamentet lades sedan i en hög – och eldades därefter upp! [6]
Detta är sannerligen en ohelig allians. Israel låtsas inte om att några av dess mest hängivna anhängare tror att judarna är förbannade av Gud, medan kristna sionister blundar för trakasserier och etnisk rensning av Det heliga landets infödda kristna. Frågan är: Hur länge kan den bestå?
Gästskribent, Kristoffer Larsson

[1] http://www.haaretz.com/hasen/spages/986246.html

[2] http://www.huffingtonpost.com/max-blumenthal/aipac-cheers-an-antisemi_b_43377.html

[3] http://ipsnews.net/news.asp?idnews=37751

[4] http://www.jta.org/cgi-bin/iowa/breaking/101847.html

[5] http://web.fib.se/visa_info_ett.asp?PostId=411&Avdelning=002&Sidrubrik=Startsida%20%28ettan

[6] http://www.haaretz.com/hasen/spages/985362.html

Annonser

4 svar to “Hagee: Hitler var sänd av Gud”

 1. Stefan Nilsson Says:

  Kristoffer: Tack för en intressant läsning.

  Rent historiskt så har judarna varit beskyddade av muslimer och även haft framstående poster i de olika muslimska riken som funnits.

  Det har varit kristna som förföljt, slaktat och förtryckt judarna medan muslimer sett dom som bokens folk och givit dom den statusen då muslimerna haft makten.

  Tanken som dessa kristna extremister har har är att alla judar ska hem till det förlvoade landet innan Messias återvänder till jorden. Men att läsa det du skrev var rentav skrämmande, att man i Guds namn kan hävda att Hitler var utsänd av Gud och således tjänade ett gudomligt syfte.

 2. Sara Says:

  Läste en intressant artikel som handlar om detta just:

  McCain tar till sist avstånd från känd antisemit
  Skrivet av Nima Gholam Ali Pour
  2008-05-23
  Antisemitism är värre än homofobi och anti-katolicism enligt den amerikanska presidentkandidaten John McCain. Den republikanske presidentkandidaten har genom sina handlingar visat att vissa grupper i USA kan kränkas medan andra grupper måste respekteras.

  McCain hade sökt och fått stöd från tevepastorn John Hagee som leder den autonoma evangeliska Cornerstone kyrkan i San Antonio, Texas. Dessutom är Hagee vd för Global Evangelism Television. Syftet med stödet var att McCain skulle kunna fiska röster från evangeliska kristna i USA.

  Men McCain har fått ta emot en del kritik för stödet från Hagee eftersom Hagee vid flera tillfällen genom sina uttalanden kränkt olika grupper. Bland annat har han i boken “Jerusalem Countdown” skrivit att Hitler blev antisemit på grund av sin katolska bakgrund. I maj 2008 bad han om ursäkt för sina uttalanden om katoliker.

  John Hagee gjorde också ett uttalande om homosexuella personer den 18 september 2006. Han påstod att orkanen Katrina var ett straff från Gud, eftersom homosexuella hade hållit en parad på samma datum då orkanen drabbade New Orleans. Enligt Hagee var Gud också arg på grund av att Bush-administrationen vid samma tillfälle pressat Israel att överge bosättningar.

  Hagee är pro-israel och har grundat flera pro-israeliska organisationer i USA. För detta har han fått beröm från de stora judiska organisationerna i USA, till exempel från AIPAC (American Israel Public Affairs Committee, USA:s Pro-Israeliska lobby). Men Hagee är i praktiken antisemit. Detta ignoreras av de flesta pro-israeliska judiska organisationerna i USA. I “Jerusalem Countdown” skriver Hagee att antisemitismen skapades på grund av att judarna gjorde uppror mot sin gud. Detta uppror är enligt Hagee roten till all förföljelse av judarna.

  I slutet av 1990-talet lade Hagee fram en tes om att Hitler var en “jägare” och han hade en roll i en gudomlig plan att jaga bort judarna från Europa och driva de till det heliga landet. Enligt Hagee var alltså förintelsen en gudomlig plan. Denna tes har sedan återupprepats i flera av hans böcker. Trots detta har han haft AIPACS stöd. Men nu när Hagees antisemitism har blivit ett diskussionsämne under presidentvalet så har McCain valt att ta avstånd från tevepastorn. Trots att Hagees uttalanden om förintelsen har varit känt i flera år påstår McCain att han inte kände till dessa uttalanden.

  Samtidigt som McCain på torsdagen tog avstånd från Hagee så drog Hagee tillbaka sitt stöd och meddelade att han inte kommer vara aktiv i presidentvalet 2008.

 3. Kristoffer Larsson Says:

  Det är alltid trevligt med kommentarer. Tack också för Nima Gholam Ali Pours artikel.

  Hagees tro på att Gud utmäter straff och belönar fromhet är helt i linje med delar av Gamla testamentet, det är den s.k. deuteronomistiska historiesynen – inte så vanlig hos kristna, men väl hos fromma judar. T.ex. tror många antisionistiska ortodoxa judar att Förintelsen var Guds straff för att judar ägnade sig åt socialism och nationalism (dvs. sionism). Det är därför inte underligt att de arbetar för palestiniernas sak, trots att de annars helt undviker politik. För dem är sionismen en fråga på liv eller död för det judiska folket.

  Lästips: ”Christian Zionism: Roadmap to Armageddon?” av Stephen Sizer.

 4. Zakaria Says:

  Tack Kristoffer för ditt väldigt kompetenta inlägg. Det är just sådana proffesionella inlägg som denna bloggsida behöver. Inte nog med att du förmedlar relevant info, du bifogar också dina referenser. Detta är empowerment när det är som bäst. Jag efterlyser fler sådana inlägg!
  mvh,
  Zeke varg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: