Angeredsbron

Angeredsbron är bron över E6an in mot Göteborg. 47 meter hög och 930 meter lång. Och även en av Sveriges tre mest självmordsfrekventa broarna i Sverige.

En vän till mig har gjort en dokumentärfilm som snart kommer att visas på SVT. Den filmen börjar med en ung kille som hoppar ifrån Angeredsbron.  Man får följa hans vänner som ena sekunden njuter av livet och andra vill följa sin väns fotspår, men även killens mamma som berättade att han ringde och sa att han älskade henne när han stod på räcket.

Men vad makthavarna har gjort istället för att lägga ner resurser på människor som är självmordsbenägna är att installera ”hoppskydd”.
Det är ett galler på broräcket som är lite över 2 meter högt. Tanken är att man ska få tid till att ångra sig medans man klättrar över då de flesta självmordsförsöken sker impulsivt. Och tanken är väl bra, so far.

Men efter att jag sett den filmen som berörde mig troligt mycket och tänkt på alla de gånger jag åkt över Angeredsbron så kom jag ihåg att dessa hoppskydd finns bara över motorvägen. Den täcker alltså totalt ca 100 meter. Av 930.
Så vad betyder då detta?
Jo.
Att det är okej att du hoppar ifrån bron sålänge du inte gör det på motorvägen och stör alla andra med ditt självmordsbeteende.

Hoppskydden som skulle ses som en bra sak ses nu som en skam. Hellre att man inte hade några skydd alls då än att bara ha det på utvalda ställen.

Men helst att man skulle satsa på människor istället för metall. Men det är ju bara min åsikt……..

/Nabila

Annonser
Publicerat i Nabila. 4 Comments »

4 svar to “Angeredsbron”

 1. Victoria Says:

  Vad föreslår du att man ska göra?

  – Terapi för alla de som vill ha, gratis?
  – Medicinering?
  – Sex dagars arbets vecka och längre semester?
  – Kampanjer för bevarandet av kärnfamiljen?
  – Bättre grannsamverkan för att hålla koll på de som
  är ensamma?
  – Husdjur åt alla ensamma kanske?
  – Bygga tunnlar istället för broar, för vore det
  inte värt det rent kostnadsmässigt om man bara
  kunde rädda om så ett liv?
  – Ta reda på vad meningen med livet är och komma
  med en lösning kanske?
  – Börja hugga ved eller träna boxning?
  – Försöka lägga ner de MILJARDER som läggs ner på
  typ vapen på det folk som ser till att landet
  snurrar?

  Ja, vad är lösningen? Hur att göra för att sattsa på människan, hennes hälsa och tillvaro? Den som verkligen VILL dö kommer dessvärre att finna sin väg dit när dennes dag är kommen.
  Men vad kan man göra för att försvåra och ge alternativ istället för att människor ska uttrycka livsleda och sen göra verklighet utav det?

 2. Nabila Says:

  Vissa av dina tips funkar bra tycker jag.
  Att helt plötsligt vakna upp en morgon och tänka att man ska ta sitt liv finns inte. Det finns många saker som sker innan i livet som leder till dessa tankar och då även många möjligheter att stoppa det.

  Och i Sverige som har bland de högsta självmordsstatistiken i världen borde detta vara en prioriteringsfråga.

  jag håller med dig om att den som verkligen VILL dö kommer att finna sin väg dit. MEN vår uppgift som medmänniskor är att se till att dessa människor får den hjälp dom behöver för att uppskatta livet. Ingen som har ett bra liv vill lämna det.

 3. THE Banana Says:

  Det finns en liknande [url=http://www.imdb.com/title/tt0799954/]dokumentär[/url] med samma tema. Regissören har studerat bron i 1 år och följt en del människor som lyckas och misslyckas med sina självmordsförsök vid USAs mest självmordstäta plats – Golden Gate-bron i San Fransisco. Mycket rörande film.

 4. Victoria Says:

  Nabila: Jo jag håller med dig och i nuskedet är det nog så att folk skall kunna få den hjälp de behöver.
  Jag tror däremot att den viktigaste stöttestenen är människans grundsyn och egentligen inte bara hennes grundsyn utan mer sättet hur vi lever vår verklighet.

  Hur lever jag min vardage gentemot mina närmaste, typ familj, vänner, ytligt bekanta, arbetskamrater, grannar, busschauffören, butiksbiträdet, främlingen brediv mig på trotoaren?
  Ser vi varandra och har människor tid för varandra för att verkligen bry sig?

  Vad jag vill komma till är om vårat samhälle i sig tillåter att en förändring skall komma tillstånd.
  Känns som människor är avskurna ifrån varandra till en viss grad.

  Är inte vårat samhälle uppbyggt med ett synsätt och system där det är individuellt tänkande som stimuleras, sköt dig själv och skit i andra?

  Därav tror jag man har kommit till en situation där man inte kan stoppa det hjul som snurrar snabbare och snabbare för att kunna backa/pausa bandet för att ta tag i de som är i behov av hjälp.
  Därför bygger man staket och trycker i folk mediciner. Det är värt det och en tunnel istället för en bro kommer ALDRIG någonsin på tal om det inte har att göra med att de boende i området tycker att det är för bullrigt. Then we can talk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: