Vissa politiska händelser som gett islam en negativ bild

Det har hänt en hel del i den muslimska historien som har format den muslimska tillvaron i första hand och den världsliga i andra.

Jag tänkte nämna en del händelser som skedde då det islamiska samfundet var ungt, utan att gå in i några detaljer. Det här är inget mer än ett försökt att klargöra saker som har tillskrivits islam på felaktiga grunder.

Under profetens tid (frid vare över honom) präglades det politiska livet av stabilitet. Men det fanns många tuffa utmaningar vilka profeten med sitt sunda ledarskap kunde övervinna.

Sedan kom det sunda kalifatets ledarskap representerat av de fyra kaliferna Abu Bakr, Omar, Uthman, Ali.  

Under den tredje kalifens, Uthmans styre, fick denna sundhet sig en törn och saker hände som ledde till uppror. Det hela slutade med att Uthaman blev brutalt mördad. Därefter valdes en ny kalif av medinas folk men som dock inte godtogs av vissa av kalifatets guvernörer. Denna händelse ledde till att muslimerna delades i två läger, Alis och Muʹawias anhängare vilka hamnade i väpnad konflikt om makten. Den förstnämndes läger delades sedan ytterligare i två delar, sekter, Shiiter och Khawarij.

Shiiter påstod sig värna om profetens släkt och att makthavarna skulle enbart utses ur hans släkt. För att kunna stödja denna åsikt gjorde de vinklade tolkningar av koranen till sin fördel och vände sig till fabricerade, icke autentiska hadither.

Khawarij bröt sig ur Alis läger med förevändningen att han inte var en rättfärdig kalif, att jämföra med vissa shiiters åsikt om att Ali var näst intill en gudom. En konflikt här var oundviklig.

Viktigt att nämna här är att Ali tog avstånd från alla utbrytande sekter.

Förutom de nyss nämnda konflikter har det under årens gång även funnits maktmissbrukande kalifer (kungar) som också gett en negativ bild av islam. Dessa påstod sig styra i islams namn, men sanningen är att det enda de brydde sig om var sina egna världsliga intressen, bl.a. att de gjorde kalifatet till en monarki.

Här finns mycket att ta upp som tar mer tid och utrymme än vad som finns tillgängligt här. Om möjlighet ges kan exempel tas upp i senare bloggar.

Annonser
Publicerat i Rachid. 1 Comment »

Ett svar to “Vissa politiska händelser som gett islam en negativ bild”

  1. Rachid Says:

    Värt att nämna här är att upprorsmännen inte var några av profetens följeslagare. De kom in till Medina och låtsades vara på pilgrimsfärd mot Mecka. Därför var det ingen som la märke till dem, dessutom hade inte Medina något märkvärdigt skydd, för det var ingen som trodde då att något sådant skulle kunna hända. Kalifen Uthman ville inte heller kalla in någon förstärkning från närliggande provinser, tvärtom så gjorde han sitt yttersta för att få igång en dialog med dem. De blev inte nöjda och beslöt sig i stället för att döda honom, läget var mycket allvarligt, riket behövde en ny kalif (som blev Ali), vissa guvernörer ogillade sättet Ali valdes på och beslöt sig för att straffa upprorsmännen. Ali motsatte sig det för han ansåg att det var en omöjlig uppgift.

    Guvernörerna beslöt sig ändå att gå vidare med deras planer. De tog lagen i egna händer, och det blev som det blev.

    Jag vill reservera mig för det jag nämnde tidigare i min blogg om att det handlade om en maktkamp, det var mer komplicerat än så.

    Pga av dessa händelser blev de lärda (al-mohadithon) inom källkritiken av hadith mycket noggranna med granskningen av hadither gällande makt frågor, för risken med förekomsten av icke autentiska hadither blev ett faktum.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: