Kolonialismen lever

Tyvärr har jag inte möjlighet att skriva något längre inlägg idag. Jag skulle vilja diskutera det absurda i att hävda att islam är ett hot mot väst och att väst är så humanistiskt och demokratiskt. Givetvis vill jag inte dra alla västländer över en kam men ibland är tystnad ett tecken på ett ställningstagande. I morgonsofforna och i diverse dokumentärer får vi höra att islam är ett hot mot väst och mot demokratin. Jag vill emellertid uppmärksamma er på att inget muslimskt land upprätthåller kolonier (Jag talar inte om anspråk på territorium i den omedelbara närheten som exempelvis Marocko och Turkiet). Bla följande länder: Frankrike, Storbritannien, Spanien och givetvis USA har besittningar i bla Stilla havet, Sydamerika, Afrika och Karibien. Inte nog med det USA har militära baser i hela 130 länder runt om i världen samtidigt som det har ockupationsstyrkor i Irak och Afghanistan. Inte ens Hitler skulle kunna föreställa sig ett sådant världsherravälde ens i sin våtaste dröm. I detta sammanhang är följande citat som hävdas härröra från Jesus en bra beskrivning av dubbelmoralen:

 ”You notice the speck in your brother’s eye, but you don’t see the log in your own eye.   When you take the log out of your own eye you will be able to see to remove the speck from your brother’s eye. ”

 

Se ya I wouldn’t wanna be ya

 

/Zakaria

Annonser
Publicerat i Zakaria. 5 Comments »

5 svar to “Kolonialismen lever”

 1. Rachid Says:

  På vilket sätt skulle islam vara ett hot mot väst?
  Det får opinionsbildarna i väst svara på.

  Men du nämnde en heldel fakta som talar för sig själv.

  Islam ha ingen makt nuförtiden. Du hittar islam i det vardagliga livet, men inte i statsskicket.
  De lärda får komma till tals enbart för att meddela folk om ramadan är inne eller dylikt.

  Jag vill ge några historiska exempel,

  Kalifatet har varit i ständigt konflikt med Bysans (under medeltiden), det har lett till flera försök av belägringar. Vid ca 800-talet under ledningen kalifen Omar ibn Abdelaziz höll generalen Maslama ibn Abdelmalik på att belägra Konstantinopel, han var på håret till segern. Det visade sig att folk började svälta!
  När Omar fick nyheten beordrade han omedelbar reträtt av trupperna. Soldaterna blev besvikna, som tur var de lojala, annars skulle risken vara stor att de hade struntat i kalifens order och gått in ändå.

  Det jag vill säga är att kalifen struntade i pristiget om att erövra Konstantinopel och göra slut på ärkefienden om det skulle innebära att människorna får svälta ihjäl, för islam har inte kommit för att tillbringa människor död och missär.

  Ett annat exempel,
  Strax innan samma kalif hade fått makt hade en muslimsk general erövrat Samarkand. Han såg en lucka i försvaret och passade på, utan att ens försöka att få igång en dialog med folket. För muslimerna är ålagda att föra en dialog innan de deklarerar krig mot ett folk.
  Under tiden fick folket i Samarkand reda på att muslimerna inte har rätt att bete sig på det här viset. Då skickade de en representant till kalifen för att få en lösning på ockupationen.
  När representanten kom till Damaskus och frågade efter kalifens kansli blev han hänvisad till en stuga. Han blev besviken och trodde att människorna drev med honom. Men han gick ändå dit.
  Nu beskriver han vad som hände.
  Han sa: jag såg en stuga, det var en man och kvinna som höll på att renovera väggen på stugan. När jag närmade mig, gick kvinnan i väg. Mannen sa till mig: vad kan jag hjälpa dig med?
  Då sa jag: vet du vad, folk påstår att du är kalifen.
  Omar sa: det stämmer.
  (Mannen fortsatte att beskriva händelsen och nämnde att kunde knappt tro på det han såg, en kalif som bor i en stuga.)
  Representanten fortsatte och berättade om det som hade hänt.
  Omar tog fram ett skin och skrev: härmed beordrar jag omar ibn Abdelaziz ledningen i Samarkand att med omedelbarverkan lämna Samarkand så fort ni läser det här brevet.
  Och så skedde!
  Vet ni vad som hände sen?
  Hela Samarkand konverterade till islam.

  Vi har också Spanien, hur många universitet lämnade muslimerna bakom sig där?
  En heldel.

  Hur många universitet lämnade frankrike efter sig i Algeriet 1962?
  Ett!

 2. Peter Says:

  USA har inte tvingat till sig 130 militära baser, de finns där av en anledning.
  De finns även i Irak och Afghanistan av samma anledning.
  Hade det inte varit för USA, hade Saddam och hans söner fortfarande härjat i Irak och talibanerna i Afghanistan.

 3. Zakaria Says:

  Tack Peter för ditt inlägg. Självklart finns de där av en anledning. Frågan är om den anledningen är av godo för omvärlden. Jag har ingen statistik över hur många av dessa baser som har upprättats genom tvång. En gissning baserad på USAs utrikespolitiska meriter är att majoriteten upprättats genom olika grader av påtryckningar.
  Jag tror inte att en så omfattande militär närvaro av det enda land som faktiskt använt kärnvapen och har varit inblandat i ca 300 väpnade konflikter sedan sin självständighet är speciellt bra för världsfreden. Vad beträffar kriget i Irak så håller de flesta experter med om att det är ett stort misstag. Dessutom var det ett brott mot folkrätten. Mer och mer kritik riktas också mot Usas inblandning i Afghanistan. Istället för Saddam i Irak och Talibanerna i Afghanistan så härjar USA i deras plats och vållar än mer skada än vad Saddam och Talibanerna någonsin lyckades med.

 4. Josef Says:

  En riktigt nyttig läsning i sammanhanget är ”Den dolda dagordningen” av John Pilger som är en av de stora världsreportrarna med 30 års erfarenhet, inte minst från olika krigsskådeplatser.

  Ett exempel som ligger nära i tiden på hur USA brukar gå till väga för att ”rädda” länder är väl ändå Vietnam. Jag tror att vietnamiserna inte är så tacksamma för att USA kämpade för deras frihet genom att bomba dem med napalm.

  Det intressanta med USA är att efter att det gått in och ”räddat” dessa nationer tvingas de bombande staterna att betala USA:s kostnader för att ha ”befriat” dem.

  Men för att nyansera bilden något så har USA ibland gjort en och annan insats t.ex. i Kosovo, för att få till stånd ett stopp på krig.

 5. Daniel Says:

  Betraktande orden ”humanistiskt” och ”demokratiskt” så är humanism ungefär detsamma som ateism, och demokrati mänskliga lagar. Om man talar om Islam och islamska lagar så faller det ju under Sharia, vilket är Guds lagar. Alltså inte mänskliga lagar vilket möjligen väst ser som ett hot.

  Idag finns det en annan form av kolonialism, utöver ockuppation och militärbaser runt om i världen. Denna kolonialism använder sig av ekonomi och räntan som vapen. Om ett land befinner sig i skuld till världsbanken, så pressas landet och dess befolkning. Idag finns det många länder som betalar mer i räntekostnader än vad folket får i U-hjälp från väst. Om man leker med tanken, så blir det vi som betalar deras ränteskulder i form av välgörenhet eftersom de pengar landet ger, försvinner i amortering och räntekostnader.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: