Fem år av mitt liv. En berättelse från Guantánamo

Fem år av mitt liv. En berättelse från Guantánamo

Murat Kurnaz (i samarbete med Helmut Kuhn)

Översättning: Sofia Lindelöf

Ordfront, 2008

 

Hösten 2001 bestämde sig Murat Kurnaz för att resa till Pakistan. Kurnaz, som är född och uppväxten i Tyskland men har turkiskt medborgarskap genom sina föräldrar, hade nyligen gift sig med en from, turkisk flicka och hoppades att han i landet i öster på kort tid kunde lära sig mer om sin nyfunna tro. Så blev det inte riktigt. Den första december 2001 stoppades den buss han åkte med i en vägspärr i Pakistan och Kurnaz arresterades. Efter några dagar bakom lås och bom överlämnades han till amerikanerna (senare visade det sig att han hade sålts till dem för 3 000 dollar). Därefter flögs han och andra fångar till Kandahar i Afghanistan för att fotograferas, vilket användes som ”bevis” för att de tillfångatagits på stridsfältet. Men detta var bara början. Vad som väntade Murat Kurnaz var nästan fem års fångenskap på det beryktade Guantánamo Bay. Kurnaz själv kom att bli känd som ”Talibanen från Bremen”.

”Vet du vad tyskarna gjorde med judarna?” sa en av de amerikanska soldaterna vid lägret och förklarade därefter: ”Precis det ska vi göra med er nu.” Och om det är någonting Guantánamo Bay kan liknas vid så är det just ett nazistiskt koncentrationsläger, såväl fysisk som psykisk tortyr hör fångarnas vardag till. Flera gånger förgiftade amerikanerna fångarnas mat. Flera fångar mördades (officiellt hette det att de hade begått självmord).

Det har nu avslöjats att amerikanerna redan 2002 insåg att de begått ett stort misstag, att Kurnaz inte alls var terrorist. Trots det hölls han kvar och förhördes gång på gång ändå fram till 2006, då han äntligen flögs tillbaka till sin familj i Tyskland. Hans öde har även framtvingat granskning av tyska regeringstjänstemäns handlande. Skrämmande nog kunde Kurnaz berätta att tyska soldater misshandlat honom i Afghanistan, vilket de tyska myndigheterna länge försökte förneka.

Den grymma dagliga tortyren på Guatánamo som skildras i Fem år av mitt liv känns så omänsklig att den bekräftar det gamla talesättet: verkligheten överträffar dikten.
Gästskribent , Kristoffer Larsson
(Även publicerad i Folket i Bild/Kulturfront 4/2008)

Annonser

2 svar to “Fem år av mitt liv. En berättelse från Guantánamo”

 1. Galaxa Says:

  Har redan beställt denna bok! Är nervös för att läsa den, men måste förstås!

  Allt som har med Guantánamo att göra är smutsigt, fult och under vår mänskliga värdighet. Varför är inte alla svenska politiker ute och protesterar mot detta oerhörda övergrepp?

 2. Stefan Nilsson Says:

  Guantanamo är vår tids förfinade koncentrationsläger. Utomrättsliga frihetsberövanden och tortyr som ingen kan göra något åt även om man vill. Men att protestera, bojkotta och frysa ut USA är svårt när allt vi är, är USA. Ett liv, mer än 5 år för 3000 är ett riktigt ”kap”.

  Vilken sjuk civilisation vi lever i och detta sker inte bakom ridån, det sker inför våra ögon under förtecken om något krig mot terrorn förkroppsligad i det andra, främmande.

  /Made in USA


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: