Lisbeth Lindeborg vilseleder debatten

Efter att ha läst Lisbeth Lindeborgs artikel ”Feminister är moraliskt medskyldiga till mord”, publicerad i Expressen den 5 mars 2008 så kan man ifrågasätta om Expressens debattredaktör släpper igenom vad som helst?

 

Beträffande hennes text: ”Enligt uppgifter om det senaste hedersmordet – ”balkongfallet” – i Malmö”, så skrev Helsingborgs Dagblad den 20 februari, ”De två män som varit häktade misstänkta för att ha bragt en 16-årig flicka om livet i Malmö i början av februari har försatts på fri fot.” Senare kan man läsa: ”Männen har dock släpps eftersom brottsmisstankarna mot dem har mildrats. Polis och åklagare arbetade tidigt enligt teorin att flickans död var hedersrelaterat.” Lisbeth har alltså själv dömt fallet utan rättegång och domstolsbeslut som ett hedersmord?

 

Men det är inte av denna anledning jag skriver den här artikeln. Hedersvåld och mord är fruktansvärda handlingar och bör fördömas av alla, oavsätt religion och nationalitet. I Koranen kan man läsa: ”För den som avsiktligen dödar en troende är straffet helvetet, och där skall han förbli till evig tid; han skall drabbas av Guds vrede och Gud skall fördöma honom och utlämna honom åt det svåraste lidande.” [4:93]

 

Jag tror inte att en troende muslim skulle våga utsätta sig för denna risk då

Inför Gud är den av er den bäste vars gudsfruktan är djupast.” [49:13] och

De är inte [sanna] troende förrän de sätter dig [Muhammad] som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut utan underkastar sig dem helt och fullt.” [4:65]

 

Lisbeth Lindborg refererar i sin artikel till den turkiskfödda juristen Seyran Ates som säger: ”Det faktum att hedersmord till största delen förövas inom islamska samhället gör det nödvändigt att reda ut i vilken omfattning som Koranen och Sharia inte bara legitimerar dessa brott utan till och med kräver dem.”

 

Om vi skulle ta och landa på jorden så kan man först fråga, vilket land har ett islamskt samhälle som är baserad på Sharia? Och vad säger Koranen och Sharia om detta hedniska betéende?

 

Enligt  Sheikh Atiyyah Saqr vid Al-Azhar universitetet: ”Det så kallade ”hedersmord” är baserat på ignorans och att förbise de moraliska lagarna, vilket inte kan förbigås förutom via disciplinär bestraffning.”

 

Enligt Sheikh Muhammad Al-Hanooti (Amerikas råd för Fiqh): ”Ingen har rätten till att använda sig av lagen förutom domare som sitter i rättegången.

 

Sheikh Ahmad Kutty, Islamic Institute Toronto: ”Det finns inget I Islam som kallas ”hedersmord”. Islam håller varje själ i högakt och förbjuder all form av överträdelse av detta.”

 

Enligt Lisbeth: ”Koranen tillåter förvisso inga hedersmord, men väl bestraffning av kvinnan som det under-ordnade sexuella väsen hon är.”

 

Kvinnan är ingen under-ordnad sexuellt väsen, detta må vara hennes egen uppfattning och tolkning vilket säkert får de flesta troende muslimska kvinnor att lyfta på ögonbrynen.

 

Så, varför riktar Lisbeth Lindeborg sin kritik mot Sveriges feminister och attackerar Islam? Hederskultur är mer anknytet till olika stamkulturer och den som är troende muslim skulle inte tänka tanken att döda sina barn. De som verkligen kan området påpekar just detta och uppger att detta förekommer bland alla folk i mellanöstern. Alltså sker det lika väl hos kristna så som muslimer, men utan förankring till sin religion.

 

Det finns ingen religion i hela världen som rättfärdigar mord, särskilt inte i islam. Hedersmord förekommer också i kristna familjer här i Jordanien.” Rana Huseini, arbetar för kvinnors rätt i Jordanien.

 

Lisbeth Lindeborg gör en stor otjänst genom att vilseleda debatten om hedersrelaterat våld genom att rikta den mot muslimer och blanda in Islam. Expressen gör en stor otjänst genom att publicera artiklar som klart innehåller felaktigheter. Frågan är om det är hederskulturen man vill åt, eller om det är Islam man vill attackera? Man kan ju dessutom ställa frågan om de tänker på flickan som dog, eller gynnade hennes död debatten mot Islam på samma sätt som hennes död ökade tidningsförsäljningen? Artikeln vilseleder läsarna vilket är en stor otjänst för samhället och inte minst de utsatta flickorna.

 

Och de som anklagar ärbara kvinnor [för äktenskapsbrott] och sedan inte visar sig ha stöd av fyra vittnen, straffas med åttio piskrapp och skall i framtiden inte få avge vittnesmål; de har visat grovt trots mot Gud.”

[24:4]

 

Och den som anklagar sin hustru [för otrohet] och bara har sitt eget vittnesmål att stödja sig på, skall svära vid Gud fyra gånger att hans vittnesmål är sant och en femte gång nedkalla Guds förbannelse över sig själv om han ljuger.

Men [hustrun] skall gå fri från straff om hon svär vid Gud fyra gånger att han ljuger och en femte gång nedkalla Guds vrede över sig själv om hans vittnesmål är sant.”

[24:6-9]

Gästskribent, Daniel Lillman

Helsingborgs Dagblad:

http://hd.se/skane/2008/02/20/misstaenkta-foer-balkongdoed/

 

Hederskultur:

http://www.frid-net.se/hederskultur.pdf

 

Expressen:

http://www.gt.se/debatt/1.1072858/feminister-ar-moraliskt-medskyldiga-till-mord

 

Annonser

Ett svar to “Lisbeth Lindeborg vilseleder debatten”

  1. Rachid Says:

    En lite förklaring till versen [24:4]det ska inte heller vara vilka vitten som helst, det ska vara fyra rättrådiga vitten. Utöver det, så är det i praktiken omöjligt för folk att veta om människor har legat med varandra eller inte. Det kan bara vara möjligt vid två tillfällen, 1)om de själva går ut med det helt öppet. 2) om de gör det på en allmän park.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: