Jämställdhet

Om man kritiserar jämställdheten i Sverige 

får man genast detta upprabblat för sig: ”Men vadå ”Sverige och de nordiska länderna tillhör de som är bäst på jämställdhet i världen.”

Detta har man tydligen kommit fram till genom en årlig undersökning från World Economic Forum (WEF).

                                                 image28             

Men låt oss titta på vad undersökningen baseras på:

WEF mäter, i procent, hur jämställda länderna är enligt vissa kriterier inom fyra områden.
Kriteriera är ekonomi – där Sverige rankas 6:a, utbildning – där Sverige rankas 27:e, politik – där Sverige rankas 1:a, samt hälsa – där Sverige rankas 73:a.

Sedan görs denna topplista baserat på de fyra olika rankningarna. Inom ekonomi mäts till exempel fyra olika aspekter, däribland andelen högre tjänstemän fördelat på kön. I Sverige är 69 procent män och 31 procent kvinnor. Det ger en 36:e plats i rankningen och drar ner snittrankningen för ekonomi (som alltså trots det ändå hamna på en sjätteplats).

Intressant, låt oss då titta på världens mest jämställda land.

Vi börjar med att titta på Jämo vars uppgift är att övervaka att människor har lika rättigheter oavsett kön.När Anne-Marie Bergström utsågs till ny Jämo, fick hon en månadslön på 62 000 kronor, en rejäl summa kan vissa tycka, men det betydligt sämre än vad hennes föregångare, Claes Borgström hade: 74 900 kronor i månaden. Hon fick alltså ca 20% lägre lön än sin manliga kollega.

Den som undertecknat Borgströms sista lönebeslut och Bergströms första var ingen mindre än integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Tydliga löneskillnader kan man även se på regeringskansliet. För de 4 876 statsanställda är gapet mellan männen och kvinnorna 5 496 kronor i månaden.

Nyamko Sabunis kommentar till löneskillnaden är följande:

– Det är inte min uppgift att kommentera. Tjänstemännen fanns där när vi kom och de kommer att finnas kvar när vi lämnar. Löneskillnaderna på regeringskansliet förklarar hon med att det är så det ser ut i Sverige.  – Vi är en arbetsplats som alla andra. Det är marknaden som styr.

Jämo köper inte Sabunis argument, enligt Jämo har regeringen ett arbetsgivaransvar för alla på regeringskansliet. Budskapet borde vara att det här inte kan accepteras.

Detta är bara en bråkdel av lönediskrimineringen som förekommer i världens mest jämställda land!

 Om man tittar på brottsförebyggande rådets hemsida, finns det statistik över misshandel mot kvinnor. År 2007 blev 26 632 kvinnor misshandlade i världens mest jämställda land och 4754 har blivit utsatta för våldtäkt. Nu pratar vi om de uppdagade brotten som kommit till rättsapparatens kännedom.

I Sveriges tredje rapport till FN:s kommitté för barnens rättigheter kan man läsa följande om anorexia och bulimi: Anorexia nervosa och bulimi är sjukdomar som drabbar mer än en av hundra tonårsflickor i Sverige. Av flickorna i årskurs 9 bantar 8 procent medan 57 anser att de är lite eller mycket för tjocka och 27 procent anser att de är lagom.

Unga flickor som svälter ihjäl sig för att leva upp till den falska mediala bilden av hur en kvinna ska vara och se ut! Program som Top Model formar bilden av hur tjejer bör se ut hos våra unga tjejer.

Detta är tragiskt och listan kan göras lång, vi måste vara självkritiska i vårt arbete för jämställdhet och inte jämföra oss själva med länder där det råder sämre villkor för att vi ska känna oss självgoda och klappa oss själva på bröstet och upprepa som ett mantra att ”vi bor ju i världens mest jämställda land”.

Låt inte detta göra oss blinda för den verklighet som råder i dagens Sverige år 2008 och hindra oss för att fortsätta vårt arbete för ett bättre samhälle där det råder sann jämställdhet.

/Mehrako

Annonser
Publicerat i Mehrako. 1 Comment »

Ett svar to “Jämställdhet”

 1. Lars Says:

  Dagens ungdommar är väl en termometer över hur samhället mår eller hur samhället får våra barn att må. Det är dock ständigt dubbla budskap som ges till barnen. Från ena sidan pratar vi om goda förebilder, skyltdockor och modeller i naturliga former samtidigt som en överpresentation av de på tv i såpor och annat är handplockade ”ideal”.

  Självklart barnen blir förvirrade.

  Men genom tiderna har idealen alltid varit olika, förut var det andra former och figurer som var eftertraktade. Men jag tror inte hysterin varit så påtaglig som den är nu. Folk hade annat huvudbry på den tiden mot vad de har idag.

  Tack för inlägget Mehrako, du håller oss ajour.

  /Larsa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: