Dränk de internationella konventionerna

Människan har i sin natur en vilja att leva i fred och säkerhet och hon vill att hennes rättigheter ska skyddas och bevaras. Därav har hon också låtit sig skapa ideella organisationer vars uppgifter är att
försäkra för henne att hon inte blir berövad sina mänskliga rättigheter utav stater. Detta då stater uppenbarligen bevisat för sina medborgaren att de inte alltid kan garantera folkets säkerhet och grundläggande rättigheter.

Vi har något som heter den Universella deklarationen om mänskliga rättigheter, tortyr och andra omänskliga och förnedrande behandlingar (artikel 7). År 1966 blev den antagen av 35 stater och år 1976 blev den erkänd och accepterad och kom att bli internationell lag. I denna internationella lag så sägs det i artikel 14 att frihetsberövade personer ska behandlas med respekt utefter de mänskliga rättigheterna.

Detta här ovan kan många nog tycka låter riktigt bra och det är det också, det är ju företeelser som skall skydda dig och mig. Att gå in på Genèvekonventionen och behandlandet av krigsfångar, stridande soldater och civilas roll osv. blir för omfattande för att jag ska ta upp det här.

Men vad jag vill med denna skrivelse är att ta upp detta:

FN antog år 1984 en konvention mot tortyr, konventionen bannlyser all sorts tortyr under vilka omständigheter det än må vara. Definitionen av tortyr lyder enligt följande i den aktuella konventionen: ”varje handling genom vilken allvarlig smärta eller svårt  lidande, fysiskt eller psykiskt, medvetet  tillfogas någon  antingen  för  sådana  syften  som  att erhålla  information eller  en  bekännelse  av  honom eller  en  tredje  person,  att straffa  honom  för  en gärning  som  han  eller  en  tredje  person  har  begått  eller misstänks  ha begått…[…]” artikel 1

Konventionen kräver att staterna tar fullt ansvar för att förhindra tortyr som sker inom deras territorium eller inom deras juridiska domän, dvs. deras jurisdiktion. Man kan heller inte åberopa ett krigshot, politisk instabilitet, särskilda omständigheter eller annan orsak för att rättfärdiga tortyr,
går att läsa i artikel 2.
De stater som är förpliktigade gentemot denna konvention skall sträva efter att alla former av tortyr, försök till tortyr och deltagande i tortyr också skall bli brottsliga företeelser enligt statens egna
lagar. De internationella lagarna skall gå hand i hand med statens egna lagar. Stater får inte heller lämna ut en person till annat land om man misstänker att personen kan bli utsatt för tortyr.

Detta får mig att undra.

Waterboarding, skendränkningar av fångar som enligt USA är misstänkta för terrorism.
Man använder metoden för att, som president Bush säger; ”man kan få fram upplysningar som skulle kunna förebygga nya terrorattacker”. I skuggan av de artiklar som USA för längesen slutat ta notis om så vill jag från president Bushs egna led ta fram tre olika källor som säger följande om dessa metoder.

1. Ordföranden i USA:s senats underrättelseutskott, J. Rockefeller har framfört att han inte känner till ett enda fall där information som framkommit under förhör med tortyr skulle ha förhindrat ett terroristdåd.

2. General David Petraeus, USA:s högste militäre befälhavare i Irak uppger att han känner oro över att amerikanska soldater som tas tillfånga nu kan råka mer illa ut när dessa metoder blir kända för att
komma till användning.

3. Underrättelsetjänsten som är de som använder sig utav dessa brutala metoder säger med sin andra tunga att dessa brutala förhör är kontraproduktiva: ”Metoderna skapar mer hat och fler terrorister –
attentatsmän som nu planerar sina dåd utifrån kunskapen att de sannolikt kommer att bli torterade om de grips”.

Är det rimligt att denna tortyr kan få begås öppet genom att presidenten för världens ”största” demokrati (Indien hävdar vissa) lägger in sitt veto när man ville få bort denna sjuka tortyr metod?
Mest skrämmande är den otroliga tystnad som hörs mer än vad vissa regeringar tror, däribland våran egen. Eran tystnad hörs, tro mig den hörs. Sorgligt och fegt.
/Mohamed

Annonser
Publicerat i Mohamed. 4 Comments »

4 svar to “Dränk de internationella konventionerna”

 1. Nadia Says:

  Ja visst hörs tystnaden : (

  Man undrar om några Iranier skulle ta och använda sig av denna lag som Bush är för, genom att ta några USA politiker som fångar och hänvisa till Bush att nu ska vi få svar när och om ni ska attackera oss där ni kommer att utsätta oskyldiga civila för fara; hur skulle debatten se ut då?

  Skulle de vara okej för några Irakier att ta några USA militärer i Irak och hävda samma sak för att ta reda på när är USAs nästa attack där de utsätter oskyldiga för fara?

  Skulle de vara okej för några Somalier att ta några USA militärer också och hävda att nu vill vi veta när kommer nästa terror attack där ni dödar oskyldiga civila Somalier?

  Ja listan kan bli hur lång som helst.

 2. Lars Says:

  Ja tystnaden hörs och det är verkligen skam för omvärlden som inte agerar!

  Listan kan bli hur lång som helst som du sa Nadia, lägg till det största rättsövergreppet genom tiderna Guantanamo.

  Det som sker och har hänt på Guantanamo ett brott mot mänskliga rättigheter och omvärlden tiger och låter det ske i tystnad.
  Det är verkligen tur att USA har ?jakten på terror? att gömma sig bakom och använda det som ursäkt för all mänsklig övertamp de begår dagligen.

 3. Rachid Says:

  Det hela handlar egentligen om hur man ser på sin fiende!
  Är fienden en människa eller en ohyra?
  Tycker man att det är ohyra, ja, då är det bara att utrota det, hur det går till spelar väl ingen roll, det är handlar ju i slutendan om en ohyra.
  Må Gud förbarma sig över Omar ibn Abdelaziz, kalifen som beordrade sin general Maslama ibn Abdelmalik att upphöra med belägringen av Konstantinopel och dra armén tillbaka. Maslama sa då: jag behöver bara en kort tid till, de kommer att kapitulera snart, de har ingen chans.
  Omar sa: nej!
  Anledningen som gjorde att han sa nej var att han ficka höra att folk började svälta. Han ville inte ens diskutera saken, för en sådan sak ska man inte tolerera helt enkelt.
  Bysans var en farlig fiende, men dem betraktades fortfarande av kalifen som människor.
  Själv tror jag att de som håller tyst om detta ser dessa människor som ohyra, de tycker bara att det är olämpligt att säga det helt öppet.

 4. Mohamed Says:

  En av de mest beklämmande sakerna i detta är att de övergrepp som sker idag uppmärksammas i världen av de fria nationerna men inget görs. Protesterna är tandlösa och kommer inte påverka förövarna märkbart. Tyvärr så är sanningen sådan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: