Det sved i hjärtat när jag såg ”det svider i hjärtat”

Nu har jag äntligen sett ”dokumentären” ”det svider i hjärtat”. Fem personer som antingen propagerar för Jihad eller själva har deltagit i Jihad figurerade i ”dokumentären”. Utifrån reportaget om dessa fem personer drar Oscar Hedin slutsatsen att det är vanligt förekommande i Sverige att unga Muslimer känner att de vill offra livet för Islam. Det betyder att det går omkring en massa muslimer på våra gator och torg som på olika sätt vill kriga för Islam. Är det en rimlig slutsats? Naturligtvis inte. Inte nog med att det är absurt att dra dessa slutsatser utifrån fem personer, tre av dessa fem personer kommer från en väldigt trasslig bakgrund. Att dessa fem skulle vara representativa för muslimer i Sverige är som att hävda att ett gäng nazister eller pedofiler som är dumma nog att ställa upp i en dokumentär är representativa för svenskar. Jag vill hävda att dessa två grupper ifråga om proportionalitet är mer representativa för svenskar än dessa fem muslimer är representativa för svenska muslimer. Det var ju inte direkt så att han slumpvis haffade en vanlig muslim på gatan och det visade sig att han övervägde att spränga sig i luften i närmaste busskur. Nej, Oscar var tvungen att leta väldigt noga för att hitta dessa personer. Den som söker han finner. Det skulle inte vara speciellt svårt att hitta svenska killar som gillar vapen och krig som antingen har eller vill delta i en väpnad konflikt. Förlåt mig. Dessa killar vill ju bara ha lite äventyr. De är ju helt normala svenska killar som kommer att växa ifrån sin vapenfixering.

 

Låt oss tala lite statistik och jämföra det med Oscars s.k. representativa fem unga muslimer. År 2006 anmäldes 3 259 hatbrott. Vad beträffar sexbrott mot barn så rör det sig om ca 3000 anmälningar per år med en markant ökning de senaste åren. Här har vi lite underlag att dra slutsatser ifrån. Vilket är mest representativt dessa siffror eller Oscars fem unga muslimer? Så här kan vi hålla på fram och tillbaka. Vi kommer ingen vart. Det finns ruttna ägg i alla grupper. Så har det varit sedan tidernas begynnelse. Att år ut och år in förknippa en hel grupp människor med diverse falska stereotyper skiljer sig inte ett dugg från propagandan mot judarna i Europa i början av nittonhundratalet. Tänk om Goebbels fick idén att gör en dokumentär om judarnas ockeraktiviteter och lyckades lokalisera fem Judar som ägnade sig åt att suga ut Goyim och sedan visades denna dokumentär och folk på allvar i olika debattforum började mena att detta är representativt för alla judar. Vänta lite detta har ju redan hänt. Skillnaden är att Goebbels inte behövde odla skägg och springa runt och göra dokumentärer med riktiga judar i för att befästa antisemitismen. På den tiden räckte det med tal och diverse karikatyrer. Jag kan lätt hitta hundra judar som skulle passa in på en mängd gamla fördomar mot judar. Betyder det att alla judar är sådana eller att många judar är sådana. Naturligtvis inte. Även den dummaste människa har en inbyggd förmåga att inte utifrån några soliga dagar i januari dra slutsatsen att sommaren för all framtid har kommit.
/Zakaria

Annonser
Publicerat i Zakaria. 8 Comments »

8 svar to “Det sved i hjärtat när jag såg ”det svider i hjärtat””

 1. Nadia Says:

  Mycket bra inlägg Zakaria!

 2. Sara Says:

  Det sved i mitt hjärta också när jag dokumentären.
  Trodde naivt nog att det skulle skilja sig från det man oftast matas med, men icke!
  Tyckte att filmen saknade poäng och innehåll.

 3. Josef Says:

  Intressant ledare på SVD idag 28/3 ang. högerextreme Wilders film om Koranen som media i Holland inte vill visa. (Detta har ju koppling till den debatt Betraktarens öga höll i onsdags på ett Cafe i gamla stan.) Skribenten på SVD menar att Wilders ”har visat att vare sig politiker, press eller näringsliv är att lita på när det gäller yttrandefrihet”. Min mening är att skribentens åsikt visar att han och andra journalister medvetet eller omedvetet blandar ihop korten vad gäller yttrandefrihet och rätten att få sina verk offentliggjorda och publicerade. Wilders har ju rätt att uttrycka sig medan det är upp till media att välja om de vill visa materialet (muslimer råkar ju ut för detta hela tiden). Media i Holland har vägrat att visa filmen p.g.a oro för försämrade handelsrelationer med den muslimska världen, demokratiseringsprocesser, risk för attentat m.m. Ändå drar skribenten slutsatsen att filmen inte visas pga att ”etablissemanget fördomsfullt ser på muslimer som ett våldsbenäget kollektiv som inte tål ifrågasättande argumentation i trosfrågor.” och att Wilders har pekat på hur rädda vi har blivit”. SVD:s skribent verkar bortse från att det som skakade Danmark i samband med karikatyrerna var handelsbojkotten från den muslimska världen; något attentat har ju ännu inte skett. Vidare blandar skribentet också medvetet eller omedvetet skillnaden mellan att ifrågasätta och att förnedra. SVD:s skribent verkar tycka att vi muslimer alltid ska stå vid sidan om och tyst se på när högerextremister attackerar och smutskastar muslimer eller islam. Muslimer ska alltså inte få använda sig av sin yttrandefrihet och protestera mot islamofoba ”verk”. Skulle skribenten ha samma åsikt om Wilders gjort en homofob film? Eller har skribenten svårt att acceptera att muslimer använder sig av sin yttrandefrihet och sin frihet att bojkotta varor – två helt demokratiska och legala protestmedel?

 4. Sara Says:

  Skribenten du talar om är självaste Per Gudmundson som är känd för sina extrema åsikter när det islam och muslimer.
  I hans artikel insinuerar Gudmundson att filmen kanske inte ens existerar, för han senare i hans blogg http://gudmundson.blogspot.com/ skriva att filmen existerar faktiskt, trots hans spekulationer att det den inte finns.

 5. Mohamed Omar Says:

  Bra inlägg! Överhuvudtaget så gör ni ett bra jobb här på Betraktaren. Hoppas att det blir en papperstidning med större cirkulation nån gång

 6. Muslima Says:

  Salamu alaykom.
  Det fanns många intressanta paraleller i detta men jag har en fråga till dig. Hur kan du kalla dessa män för ruttna ägg? Har du förstått varför vissa tänker såhär eller gör som de gör? Jag vet att man inte kan generalisera och det brukar jag inte göra heller men i denna filmen ser jag män som är frustrerade och känner sorg över att våra systrar och bröder blir dödade och blir torterade runt om i världen. Vilken bakgrund dessa människor har är helt ovesäntligt. Det grunden i det hela är, är att de är män som inte ser det som en terrorist aktion utan som ett krig för Allahs skull, för att skydda bröder och systrar. Om man inte tycker om deras sätt att agera, så kan man ju försöka komma med andra lösningar, men det där med att förkasta dem och kalla dem ruttna ägg? Det ser jag som skamligt om något. Endast Allah kommer döma oss en dag och jag tycker vi gör bäst i att inte tala illa om våra syskon i islam. Om du nu inte håller med dem, så försök tänka att det är bättre och svårare att leda folk på rätt spår och det är värre men dock lättare att döma andra.
  Bara några tankar från mig….

 7. Om Iyad Says:

  Mashallah.Mycket bra skrivet.Skulle kunna ha varit skrivit av mig.Delar samma tankar.

 8. Zakaria Says:

  Tack för din kommentar Muslima. Jag menar inte att Jihad är fel. Dock måste en massa vilkor uppfyllas innan man kan föra Jihad. Ser man till den väpnade kampen så är det viktigt att det är en rättfärdig kamp. Jag skulle vilja påstå att i viss mening så har islam strängare vilkor för vad som kan definieras som en rättfärdig kamp än folkrätten. Att ställa upp för att försvara ett land som angripits är inget konstigt ta finska vintekriget som exempel där tusentals svenskar deltog.

  Zakaria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: